Stavebnictví po velkém růstu zaznamenalo pokles

České stavebnictví v květnu poprvé po roce pokleslo. Stavební výroba se v květnu po mimořádném dubnovém růstu meziročně snížila o 2,4 procenta, oznámil Český statistický úřad. V dubnu přitom stavebnictví vykázalo více než 60procentní růst. Tento výkyv souvisí s květnovým zvýšením daně z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Lidé totiž fakturovali za práce prováděné v průběhu letošního léta již v dubnu, před zvýšením sazeb, říká analytik Raiffeisen bank Miroslav Brabec. Květnový propad proto podle něj ve skutečnosti neznamená útlum stavební výroby.

"Pokud by stavební firmy fakturovaly rovnoměrně bez ohledu na změny DPH od května, vzrostlo by stavebnictví v květnu podle propočtu ČSÚ zhruba o 20 procent meziročně. Na základě této logiky se domníváme, že červen i červenec přinesou další takzvané papírové poklesy stavebnictví," odhadl Brabec.

S počátkem školního roku by však měla stavební výroba začít opět růst a celoroční růst stavebnictví by tak podle Brabce mohl dosáhnout osm procent.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme