Stavebnictví se meziročně propadlo o 5,3 procenta. Průmysl roste

České stavebnictví se v lednu meziročně propadlo o 5,3 procenta. Lépe je na tom průmyslová výroba, která v lednu meziročně zrychlila růst na 3,2 procenta ze dvou procent v prosinci. Čísla vydal dnes Český statistický úřad. Průmyslovou výrobu podle zveřejněných dat tradičně táhl automobilový průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelová výstavba se ve své době rozvíjela jak na východě, tak na západě...

Panelová výstavba se ve své době rozvíjela jak na východě, tak na západě... | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera může za propad stavebnictví špatné počasí a srovnání s na zakázky bohatým prosincem, kdy lidé před zvyšováním DPH rychle stavěli.

„Pokud se podíváme na stavebnictví jako celek, nejsou vyhlídky růžové. Zatím nemůžeme čekat nějaké výraznější zlepšení,“ říká Miroslav Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu na Rádiu Česko mluvil Miroslav Frayer, analytik Komerční banky

Stavebnictví se propadá už od roku 2009, kdy začala finanční krize. Frayer nicméně věří tomu, že k otočení tohoto trendu dojde, ale ne v letošním roce.

„Prozatím to opravdu vypadá tak, že díky fiskální restrikci a také tomu, že trh práce se v letošním roce také nebude vyvíjet nijak příznivě, nemůžeme čekat nějaké výdaje na nákup bytů, případně výdaje do infrastruktury. Proto letos čekáme další pokles zhruba o 1,5 procenta,“ pokračuje Frayer.

Průmysl táhnou automobily

Lépe je na tom průmyslová výroba. Hodnota nových zakázek v tomto oboru se meziročně zvýšila o téměř 15 procent. Tahounem je stále automobilový průmysl.

„Mezi další obory, které se na růstu podílely můžeme zařadit výrobu elektrického zařízení. Dařilo se i chemickému průmyslu,“ uvádí Frayer.

Výroba motorových vozidel se zvýšila se o 9,8 procenta. Výroba elektrických zařízení stoupla o 17,4 procenta a výroba chemických látek a chemických přípravků o 9,7 procenta.

„Poslední data o průmyslové výrobě ukazují, že česká ekonomika vstoupila do letošního roku poměrně solidně. A co je možná ještě důležitější, řada statistik naznačuje, že v dalších měsících by to mohlo být stejně dobré možná i lepší. Mám na mysli zejména statistiky o nových zakázkách, které dosáhly vysokých hodnot,“ uvádí analytik společnosti Patria finance David Marek.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka data naznačují, že se český průmysl dobře vyrovnává se situací v Evropě:

„Zakázky v průmyslu meziročně rostou o skoro 15 procent. A neroste jen automobilový průmysl, ale i další průmyslové obory. Příznivý je rovněž nárůst zakázek z tuzemska, které v podstatě půl roku klesaly. “Ministerstvo průmyslu a obchodu už dříve oznámilo, že Česká republika nemůže stavět celý svůj průmysl na výrobě automobilů.

„Podíl automobilového průmyslu na celkovém průmyslu je opravdu hodně výrazný. V současné době je těžké nalézt nějaké odvětví, které by víceméně kompenzovalo případný pokles v automobilovém průmyslu, pokud by k němu došlo,“ dodává Frayer.

Stavební výroba se v lednu meziročně propadla o 5,3 pct

Jitka Hanžlová, Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme