Stavebnictví v červenci obrátilo a mírně vzrostlo, odraz ode dna to ale ještě není

Propad stavební výroby v Česku se v červenci zastavil. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stavebnictví nepatrně vzrostlo o dvě desetiny procenta. Podle ekonomů ale hlavně díky sezonním pracím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Někteří realitní makléři pozorují nárůst poptávky. Například podle údajů realitní společnosti Remax roste zájem o koupi bytů už od začátku tohoto roku. Tedy od doby, kdy ekonomika procházela recesí.

Při oživení se dá očekávat, že poptávka ještě poroste. Lidé mají zájem o nemovitost ze dvou hlavních důvodů. Podle makléře Remaxu Jana Zachystala to jsou rekordně nízké úrokové sazby:

„Druhým je fakt, že po zhruba pěti letech v podstatě nepřetržitého poklesu cen nemovitostí se tyto ceny dostávají na úroveň, která je již zajímavá.“

Roste poptávka po menších bytech

Ředitel společnosti Lexxus Peter Višňovský už dříve řekl, že podmínky pro nákup nemovitosti jsou teď na trhu jedny z nejlepších, jaké tu kdy byly. Za čas totiž mohou úrokové sazby opět růst. To ale záleží na tom, jak se povede ekonomice.

Makléři téměř shodně říkají, že poptávka roste o byty o velikosti mezi 40 a 50 metry čtverečními. Lidé si kupují byty také jako investici. Lákají je nemovitosti poblíž center větších měst. Zájem je i o rodinné byty typu 3 plus 1 a větší.

Jeřáb, práce, stavba (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Počet bytů, které se v Česku začaly stavět, podle statistiků od roku 2007 pravidelně klesá. Někteří developeři už ale zaznamenávají nárůst poptávky po novostavbách. Například developerská firma Crestyl zažívá oživení na trhu rezidencí.

„Druhým rokem po sobě poptávka po bytech roste, proto mírné oživení rezidenční výstavby v Praze očekáváme. Naše společnost má také zahájit obchodní centrum v Kladně,“ říká obchodní ředitel skupiny Crestyl Radim Sayed.

Do výstavby nových bytů se pustila také společnost Ekospol. V letošním roce chce v nejůrznějších částech Prahy postavit přes 580 bytů za téměř 1,25 miliardy korun.

Veřejné zakázky dál stagnují

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše to odvětví pomůže jenom částečně. Podle něj se dá ale očekávat, že developeři budou s výstavbou bytů nadále pokračovat.

„Nepatrné zlepšení situace pro dodavatelské firmy - zejména v kategorii malých, středních firem - tady bezesporu je. Ale neznamená to žádný zásadní obrat. Musíme také přihlédnout k veřejné zakázce, a když si vezmeme situaci například v dopravní infrastruktuře, tak je to o tom, že ta bída, bohužel, bude pokračovat.“

Propad stavební výroby v Česku se v červenci zastavil. Oproti stejnému období vloni se situace ve stavebnictví malinko zlepšila. Hlavně díky sezonním pracím došlo k nepatrnému růstu o 0,2 procenta.

Český průmysl mírně roste. Zvyšuje se také hodnota zakázek

Číst článek

Vývoj stavební výroby v Česku (červenec 2012 - červenec 2013) | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme