Stavebnictví vykazuje už šestý měsíc dvouciferný růst

Investoři utrácejí rekordní peníze za nové stavby. Zejména obchvaty velkých měst a opravy železničních koridorů stojí za nárůstem stavební výroby. Ta se loni v listopadu meziročně zvýšila o více než 14 procent. Stavební podniky tak vykazují dvouciferný růst už šest měsíců v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba obchodního centra

Stavba obchodního centra | Foto: Jan Rosenauer

Za listopadovým úspěchem stojí také příznivé počasí, tvrdí analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora. "Teploty byly přibližně o dva stupně vyšší než v předchozím roce a tím pádem se mohlo stavět daleko více a déle," uvedl Pikora.

Vedle inženýrských staveb rostla také bytový výstavba. Rekordně nízké úrokové sazby a postupné oživování ekonomiky totiž lidé využívají k tomu, aby se zadlužili a kupovali nové nemovitosti. "Stavební úřady povolily 3832 bytů, z toho 3013 v nové výstavbě," uvedl Pikora.

Za celý rok 2003 podle Pikory stavebnictví vzroste o více než devět procent po růstu 2,5 procenta dosažených v roce 2002. "Očekáváme, že růst stavebnictví bude pokračovat i v roce 2004," dodal analytik.

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme