Stavebnictví zažívá boom, stále se ale vyrovnává s krizí

Rozkopané dálnice a silnice, výluky na železnici. Co je špatnou zprávou pro motoristy a cestující, to je dobrou zprávou pro stavební firmy, protože mají zakázky. V květnu vzrostla stavební výroba meziročně téměř o 12 procent. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Z vleklé krize před několika lety si ale sektor stále nese hodně problémů, a navíc vyvstává otázka, zda v příštích letech bude co stavět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní značení, práce na silnici

Dopravní značení, práce na silnici | Foto: Filip Jandourek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů narostl stavební sektor v květnu bezmála o 13,5 procent. V dubnu a březnu pak rostla stavební výroba podobným tempem.

Může za to mimo jiné celkové oživení ekonomiky. Probouzí se trh s nemovitostmi, který povzbudily dříve nízké ceny hypoték. Developeři staví více domů, což se projevilo hlavně v předchozích měsících. Podobně jako při výstavbě rodinných domů.

Podstatný vliv na růst českého stavebnictví mají pak státní a obecní zakázky. Česká republika se v posledním roce stala zemí rekonstrukce dopravní infrastruktury – ať už za domácí nebo evropské peníze. A i když stavebnictví ještě nedosahuje úrovně z roku 2008, květnový růst je znamením obratu.

To nejhorší mají stavaři zřejmě za sebou. Sektor ale čeká ještě hodně úskalí, protože stavební podniky si z dob krize nesou hodně problémů. „Firmy mají z minulých let dluhy, které musí splácet,“ připomíná Michal Kozub z Home Credit.

Bude co stavět?

Letos budou firmy dokončovat rozpracované projekty. Otázka je, co dál. Nově zadávané zakázky od počátku roku do konce května totiž klesly o 11 procent.

„V příštím měsíci uvidíme přehled nových zakázek za druhý kvartál letošního roku. Nepředpokládám, že bychom se dočkali nějak extrémně dobrých čísel,“ soudí Petr Dufek z ČSOB.

Podle něj zaostává příprava nových projektů a stagnují výkupy pozemků. „Je otázkou, zda bude co stavět,“ říká.

Zedníky mohou v budoucnu nahradit chytří roboti. Domy zlevní, pozemky podraží

Číst článek

Problémy jsou nejen s menším počtem nově vypisovaných tendrů, ale také s dlouhým stavebním řízením. Na problémy kolem legislativy si stěžuje například prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

„Ať je to novela stavebního zákona nebo zákon o veřejné zakázce. EIA – další problém,“ nastiňuje s tím, že vývoj připomínkových řízení v tomto ohledu není pro stavební sektor nijak růžový.

Stavební firmy se zatím nehrnou do velkého nabírání lidí, které předtím propustily. Na druhou stranu to znamená růst průměrné mzdy. Ta ve stavebnictví vzrostla přes šest procent – na 30 500 korun.

Jitka Hanžlová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme