Stavebnictví zřejmě čeká boom

V prvním pololetí rostla česká ekonomika zhruba tříprocentním tempem, kvůli povodním se ale tempo růstu může výrazně snížit. Na druhou stranu ale v příštím roce může být růst tažen vyšší aktivitou ve stavebnictví. Poničené objekty totiž bude třeba opravit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zřícený dům v Karlíně

zřícený dům v Karlíně | Foto: Jan Rosenauer

Odborníci varují obyvatele oblastí postižených záplavami před nepromyšlenými a ukvapenými opravami domů. V budoucnu by jim mohly způsobit další problémy. Rekonstrukce by se ale neměly odkládat. Promočený materiál totiž degraduje a zhoršuje stav celé stavby. V zimě by pak mráz zkázu dokonal. Vycházejí ze zkušeností ze záplav na Moravě.

Po opadnutí a vyčerpání kontaminované povodňové vody je potřeba osekat promočené omítky až na cihlu, vyškrábat maltu ze spár a vybourat narušené podlahové vrstvy. Následuje vysoušení za pomoci vysoušečů a dezinfekce impregnačním roztokem na bázi kyseliny borité. Hubí hmyz, bakterie či plísně a je určen přímo k impregnaci zdiva. Není vhodné k tomuto účelu využívat běžné dezinfekční prostředky na bázi chlóru. Mají pouze krátkodobý účinek a nezabrání opětovnému rozšíření bakterií z hloubky zdí.

Až pak přicházejí na řadu omítky. Neobejdou se bez přísad, které zabraňují vzlínání vody. Levněji než nákup hotových sanačních maltových směsí přijde podle odborníků míchání přísad do klasických omítek. Kdo se rozhodne jen pro klasickou omítku, neušetří.

Ukazují to 5 let staré zkušenosti z Moravy. Řada lidí tenkrát po povodni dostatečně nevydezinfikovala zdi a nepoužila správně sanační materiály. Po čtyřech letech se proto projevují v domech výkvěty, mapy a plísně na zdech a podlahách. Tím pádem je vážně narušena hygienická nezávadnost obytných prostor.

Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme