Stávka British Airways končí bez výsledku

Zdá se, že z druhé, tentokrát čtyřdenní stávky British Airways, která dnes o půlnoci skončí, nevyjde nikdo vítězně, i když obě strany, tedy vedení firmy i odbory tvrdí, že stávka dopadla mnohem lépe než čekaly. Výkonný ředitel společnosti Willie Walsh se nechal slyšet, že dopad stávky palubního personálu byl mnohem menší než při stávce před týdnem. Odboráři naopak tvrdí, že finanční ztráta společnosti je vyšší, než jsou Walsh a jeho spolupracovníci ochotni přiznat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti

Na letišti | Foto: Jan Rosenauer

Podle londýnského spolupracovníka Českého rozhlasu Ivana Kytky na stávce vydělala hlavně konkurence British Airways, například britské aerolinky Virgin, hlavní konkurent na zámořských trasách, vedl robustní reklamní kampaň. Na stávce ale nejvíce vydělaly aerolinky, které získaly zákazníky ze zrušených letů, včetně Českých aerolinií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce zaměstnanců British Airways mluvil na Rádiu Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Podle Kytky ale stávka nepoškodila British Airways finančně tak, jak by si odbory přály: “Denní ztráty činily tentokrát v uvozovkách jen 5,5 miliónu liber a reakce londýnské burzy byla poměrně střídmá. Co může British Airways dlouhodobě poškodit je, že spor mezi vedením a odbory se prohloubil a že odbory dnes dopoledne začaly hovořit dokonce o časově neomezené stávce.”

K vyostření sporu údajně přispěl postup vedení British Airways, která chce odejmout stávkujícím zaměstnanecké výhody. Mezi ně patří hlavně možnost získat zlevněné letenky, a to až o devadesát procent z jejich původní ceny. Levné letenky jsou na stand by, tedy lze je využít, pokud je v letadle volné, nevyužité místo. Podle Kytky se ale může některých členů posádek citelně dotknotu také to, že za jeden den stávky, můžou přijít až o dvoutýdenní výplatu, a to tehdy, pokud měli být na dálkovém letu řekněme na Nový Zéland, který včetně den na odpočinek může zahrnovat dvoutýdenní pracovní směnu.

Stávkovat chtějí i železničáři

Kromě palubního personálu British Airways se chystají hned po velikonocích stávkovat také železničáři a některé zprávy mluví i o stávce zaměstnanců londýnského metra. Podle Kytky stávka zaměstnanců British Airways neměla zatím žádný dopad na blížící se volební kampaň. Přiznává ale, že pokud by stávkovali železničáři a zaměstnanci metra, tak už by to dopad mít mohlo.

“Pokud se stávky rozšíří v příštích týdnech na železnici a také na londýnské metro, tak to určitý dopad může mít. Ke sporům paradoxně přispívá návrat hospodářského růstu, což pro odbory a zaměstnance signalizuje, že nastal čas přitlačit znovu na růst mezd. A přenesou-li se spory i do dalších odvětví, tak se pak frustrace voličů může projevit právě ve volbách, i když politologové tvrdí, že povede-li ta nespokojenost k nižší účasti na volbách, pak na tom vydělají labouristé, kteří jsou u vlády, takže ten dopad stávek je mnohem komplexnější, než by se mohlo zdát.”

Ivan Kytka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme