Stávka německých strojařů zřejmě brzy skončí

Neúspěchem pravděpodobně skončí čtyřtýdenní stávka strojírenských dělníků na východě Německa. Předseda největší odborové centrály IG Metall po nočních neúspěšných jednáních se zaměstnavateli oznámil, že zítra navrhne vedení odborů, aby stávku ukončili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Východoněmečtí kováci chtěli zkrátit pracovní dobu o tři hodiny na 35 hodin týdně, tedy na dobu po kterou pracují jejich kolegové v západních spolkových zemích. Podle agentury DPA je to poprvé za 50 let, co největší německý odborový svaz neprosadil stávkou své požadavky.

Ještě před tím skončila neúspěchem celonoční jednání mezi německými odboráři a zaměstnavateli ve strojírenském sektoru a automobilovém průmyslu o ukončení stávky.

Obě strany odešly od jednacího stolu s náznakem, že dohoda je v nedohlednu. Práce ve východoněmeckých podnicích je kvůli stávkám přerušována už čtyři týdny, protože odboráři chtějí zkrátit pracovní dobu o tři hodiny na 35 hodin týdně, jak to mají jejich kolegové na západě.

Podle odborářů měly společnosti 13 let po sjednocení země dost času na to, aby přiblížily pracovní podmínky standardům v západní části Německa.

Zaměstnavatelé ale argumentují, že kratší pracovní týden povede ke zvýšení již tak vysokých pracovních nákladů a zabrání investicím do této části země. Upozorňují také na nižší produktivitu práce než je v západní části země.

Pokud bude i nadále pokračovat stávka odborářů v německých podnicích, které dodávají pro naší Škodovku součástky, nebude už v polovině přístího týdne dostatek materiálu potřebného k výrobě vozů.

Podle mluvčího mladoboleslavské Škody Auto Evžena Krauskopfa, kdyby se zástupci odborů a zaměstnavatelů ve východním Německu do pondělí nedohodli, vznikly by výrobní problémy i tam: "Museli bychom zhruba od poloviny příštího týdne zastavit výrobu. Doufáme, že se podaří stávku zastavit."

Milan Kopp, Martin Drtina, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme