Stávka pilotů německých aerolinek CityLine skončila

Šéf německé Lufthansy vyzval nespokojené piloty dceřiné společnosti CityLine, aby se vrátili k jednacímu stolu. Dnes v poledne skončila 36hodinová stávka, kterou si piloti chtěli vynutit lepší platové podmínky. Množí se ale informace, že výše mezd je v tomto sporu druhotná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla Lufthansy na letišti v Mnichově

letadla Lufthansy na letišti v Mnichově | Zdroj: ČTK

Podle šéfa Lufthansy Wolfganga Mayrhubera ohrožují protestní akce konkurenceschopnost letecké společnosti a tím pádem i pracovní místa.

Piloti firmy CityLine sdružení v odborovém svazu Cockpit, žádají radikální zvýšení platů. Mayrhuber ale tvrdí, že už teď pobírají o 20 až 25 procent vyšší mzdy, než jejich kolegové v regionální letecké dopravě.

Jak navíc napsal list Financial Times Deutschland, zaměstnanci CityLine by se podle nové nabídky od vedení společnosti dostali na úroveň pilotů Lufthansy. Podle deníku tedy v posledních stávkových akcích nejde v první řadě o peníze, nýbrž o boj konkurenčních odborových sdružení o vliv ve firmě.

Samotná Lufthansa zaznamenala v posledních dnech nejen přímé finanční ztráty, ale taky znatelný pokles rezervací u svých letů. Piloti CityLine stávkovali dvakrát už v červenci, a to společně s kolegy z aerolinek Eurowings, která rovněž patří pod křídla Lufthansy.

Koncem července vyhlásily kvůli svým mzdovým požadavkům časově neomezenou stávku odbory zastupující palubní a pozemní personál koncernu. Stávka nakonec trvala téměř celý minulý týden. Skončila díky páteční dohodě, podle které se mzdy zaměstnancům zvýší o 5,1 procenta, a to zpětně od 1. července a o další 2,3 procenta v červenci 2009.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme