Stávka ve Škodě Auto je zřejmě neodvratná

Odboráři v mladoboleslavské Škodě Auto jsou rozhodnuti stávkovat za vyšší platy. Odmítli poslední nabídku zaměstnavatele na růst mezd a práci chtějí zastavit v úterý 17. dubna. Začít by se mělo dvouapůlhodinovou stávkou v každé ze tří směn. Vzhledem k pásovému provozu by to ale zastavilo výrobu ve Škodovce na celý den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto

Zaměstnanci automobilky Škoda Auto | Zdroj: ČTK

V mladoboleslavském závodu se přitom denně vyrobí na dva a půl tisíce vozů. Vedení firmy prostřednictvím mluvčího Jaroslava Černého bylo k odmítavému stanovisku odborů lakonické: "Vedení Škoda Auto obdrželo reakci odborů na naši nabídku, kterou jsme předložili. A představenstvo tuto reakci bude projednávat.".

Nabídka společnosti zaměstnancům zaručovala celkem třináctiprocentní růst mezd. To je víc než tři tisíce korun měsíčně na pracovníka. Odbory ale nesouhlasí s inflační doložkou. Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou.

Podle člena představenstva Martina Jahna už ale vedení nemá kam ustupovat. "Je to nabídka, která opravdu je nad rámec toho, co už dnes vedení firmy považuje za rozumné vzhledem k dalšímu rozvoji firmy v České republice. A my máme velký zájem dále rozvíjet investice jak do vývoje, tak i do výroby. To, co dnes leží na stole, je opravdu maximum toho, co si můžeme dovolit, aby se firma v České republice dále úspěšně rozvíjela."

Podle vyjádření předsedy dozorčí rady Automobilky Škoda Vratislava Kulhánka pro Rádio Česko, ale ještě existuje naděje, že se obě strany dohodnou: "Já se domnívám, že ano. Ještě včera jsme diskutovali o některé možnosti. Ovšem bylo by to, řekněme, v rámci restrukturalizace, nebo nějaké řešení případně další inflační doložky, ale v žádném případě by už nemělo jít o další zvyšování," řekl Kulhánek.

Milan Kopp, Václav Pešička, Jana Huzilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme