Stážisté mají mít podle Bruselu větší práva a šance na stálé zaměstnání

Evropská komise chce zlepšit situaci stážistů a stážistek. Lidé na stážích si podle Bruselu zaslouží větší práva nebo třeba naději na zisk stálého zaměstnání. Komise proto předložila návrh doporučení, jaká pravidla pro stáže by měly země Evropské unie přijmout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahraniční studentky na stáži v cizineckém centru

Zahraniční studentky na stáži v cizineckém centru | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Stážisté a stážistky by podle komise neměli být jen levnou pracovní silou, kterou zaměstnavatelé často doslova zneužívají.

„Zlepšení stáží je jedním z řešení tohoto problému," řekl eurokomisař pro sociální věci László Andor.

Stáže by měly mít jasná pravidla, ze kterých by se lidé na stážích měli například dopředu dozvědět, jestli můžou počítat s nadějí na zisk stálého místa v dané společnosti. Firmy by také měly už předem sdělit, jestli stáž bude placená.

Návrh komise pro členské země unie jen doporučením. Podle komise by ale zvýšil šanci mladých lidí na to, že v době vysoké nezaměstnanosti najdou práci.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme