Stejné dotace pro zemědělce v EU budou zřejmě po roce 2013

Společná zemědělská politika by se měla sjednotit - takový je závěr neformální schůzky resortních ministrů Evropské unie v Brně. Zejména nové členské země dlouhodobě nesouhlasí s rozdílnými dotacemi pro zemědělce v různých státech sedmadvacítky. V roce 2013 by už dotační politika měla být stejná pro všechny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání Rady ministrů zemědělství EU

zasedání Rady ministrů zemědělství EU | Zdroj: ČTK

Šest set eur na hektar v Řecku, dvě stě eur za stejnou rozlohu v Česku a stovka eur v Lotyšsku - taková je dnes společná unijní zemědělská politika. Nové členské země požadují sjednocení těchto dotací. Toho by se měly dočkat po roce 2013.

"Potřebujeme společnou zemědělskou politiku, ale potřebujeme také její změnu," uvedla dnes eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová. Předseda zemědělského výboru Evropského parlamentu Neil Parish jde ve svém požadavku ještě dál: "Všechny členské země musí mít stejné podmínky."

V praxi by to znamenalo sjednocení přímých plateb pro všechny zemědělce z členských zemí Unie. Bez podpory Německa a zejména Francie je ale tato změna obtížně proveditelná.

Marika Táborská, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme