Automobilky PSA a Fiat Chrysler se spojily. Nová firma Stellantis je čtvrtým největším výrobcem aut světa

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler (FCA) a francouzská PSA v sobotu oficiálně dokončily své dlouho očekávané spojení. Vzniká tak firma Stellantis, která je čtvrtým největším výrobcem aut na světě. Oznámily to firmy ve společném prohlášení. V pondělí se s akciemi firmy začne obchodovat na burzách v Miláně a Paříži a v úterý v New Yorku.

Milán/Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilky PSA a Fiat Chrysler se spojily (archivní foto)

Automobilky PSA a Fiat Chrysler se spojily (archivní foto) | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Nová firma má 14 značek aut a ročně by měla prodat přes osm milionů vozů. Bude mít také dost peněz, aby mohla financovat přechod na elektrický pohon a zaútočit na větší konkurenty, jako Toyota a Volkswagen, uvedla agentura Reuters.

Šéfem sloučené skupiny je dosavadní generální ředitel PSA Carlos Tavares. Analytici a investoři se nyní soustředí na to, jak se mu podaří vyrovnat s obrovskými výzvami, kterým firma čelí, od nadměrných výrobních kapacit po slabý výkon v Číně.

Škoda Auto dodala loni kvůli covidu skoro o pětinu aut méně. Největší propad zaznamenala Fabia

Číst článek

První tiskovou konferenci ve funkci ředitele Stellantisu bude mít Tavares v úterý, po zahájení obchodování s akciemi v New Yorku. FCA a PSA řekly, že Stellantis může snížit roční náklady o více než pět miliard eur, tedy 131 miliard korun, aniž by bylo nutné zavírat továrny, a investoři netrpělivě čekají na detailní informace o tom, jak toho chce dosáhnout.

Společnosti se na fúzi v hodnotě více než 50 miliard USD, tedy 1,1 bilionu korun, dohodly koncem roku 2019. Dohoda dává dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram.

Roční tržby celé skupiny by měly činit téměř 170 miliard eur a zaměstná více než 400 tisíc lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme