Steve Jobs odstoupil kvůli nemoci z čela Applu

Steve Jobs oznámil definitivní odchod z funkce generálního technologické firmy Apple. Podle svého prohlášení nemůže dál vykonávat všechny povinnosti. Spekuluje se, že důvodem jeho odstoupení jsou zhoršující se zdravotní potíže. Jobs totiž už několik let bojuje s rakovinou slinivky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steve Jobs na fotografiích z let 2000, 2003, 2005 (nahoře) a 2006, 2008, 2009 (dole)

Steve Jobs na fotografiích z let 2000, 2003, 2005 (nahoře) a 2006, 2008, 2009 (dole) | Zdroj: Reuters

Charismatického šéfa nahradí v čele Applu provozní ředitel Tim Cook. Jobs ale bude ve firmě i nadále působit jako předseda správní rady.

Steve Jobs patří k nejobdivovanějším postavám ve světovém obchodu a v posledních patnácti letech byl díky svému vizionářskému vedení hlavním strůjcem úspěchu firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osobnosti Steva Jobse mluvil ve Světě o osmé Filip Kužel ze serveru mobilmania.cz

Podle šéfredaktora serveru mobilmania.cz Filipa Kužela znamená jeho odchod zásadní změnu.

„Byl srdcem, duší i mozkem Applu. To jsou všechno pro organismus zásadní funkce. Směr vývoje firmy je nastolený a Steve Jobs bude stále poblíž, takže bych neočekával, že se to v příštích dvou letech nějak projeví. Nicméně v dlouhodobějším hledisku to určitě změna bude,“ míní Kužel.

"Apple bude muset prokázat, že je schopen udržet svoje vize, svou pověst a značku, kterou v tuto chvíli má,“ dodává analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Akcie firmy se okamžitě propadly

Když Jobs firmu, kterou spoluzakládal, v polovině 80. let opustil, strádala. V 90. letech se do ní ale vrátil a od roku 1997 stál v jejím čele. Z Applu udělal nejen technologického průkopníka, ale i velmi dobře vydělávající podnik, který má své zaryté fandy.

Pod jeho vedením se Apple nedávno na krátkou dobu dokonce dostal do pozice nejcennějšího podniku ve Spojených státech.

Firma ale čelí divoké soutěži, teď hlavně na trhu chytrých mobilních telefonů. S konkurenty vede mnoho patentových sporů. Příštích několik let se ještě nejspíš může opřít o strategii, kterou vytyčil právě Steve Jobs.

O Jobsových výjimečných schopnostech svědčí i skutečnost, že bezprostředně po oznámení jeho rezignace padly firemní akcie o sedm procent.

Ondřej Himmer, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme