Stoupající kurz švýcarského franku zvyšuje splátky maďarským dlužníkům

V Maďarsku doslova vládne panika kvůli stoupajícímu kurzu švýcarského franku. Řada Maďarů si totiž v polovině 90. let vzala úvěry a hypotéky v cizí měně, protože úroky byly tehdy o mnoho nižší než v Maďarsku. Dnes je tomu ale jinak a jednotlivé strany hledají, kdo situaci zavinil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

V současné době se dotyčným lidem výrazně zvýšily měsíční splátky, v některých případech o více než polovinu, což u mnohých výrazně ovlivňuje rodinný rozpočet.

Když si v 90. letech brali úvěr, byl kurz 160 forintů za švýcarský frank – dnes je to okolo 250 forintů. Kdo tedy splácel například 100 tisíc forintů, dnes splácí 140 až 150 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďarský zpravodaj ČRo Gregor Martin Papucsek vysvětluje příčiny obav z vysokých úroků

Úroky v cizí měně tehdy činily čtvrtinu výše úroků ve forintech a netýkalo se to jen švýcarských franků, ale i dolarů, japonských jenů nebo později eur. Výhodné byly ještě nedávno.

Banky tuto formu v 90. letech podporovaly, protože měly velké zásoby deviz, podporovala to i vláda. Bankovní dozor v průběhu let transakce mnohokrát kontroloval a nikdy nenašel žádné protizákonné praktiky.

Proto nyní nelze vinit ze všeho banky, což dělají poškození i někteří vládní představitelé. Lidé, kterých se to týká spíše nečetli nebo ignorovali ty kapitoly smluv, které psaly o možných rizicích.

Gregor Martin Papucsek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme