Stovky českých firem sídlících na Kypru mohou přijít o část peněz

Stovky českých firem se budou podílet na záchraně Kypru. Na ostrově má své sídlo podle agentury ČEKIA přes 1700 českých společností. Těm země v rámci záchranného balíku zvedne daň na 12,5 procenta, a pokud mají na ostrově i bankovní účty, přijdou o část peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O část vkladů v kyperských bankách přijdou drobní střadatelé i velké firmy (ilustrační foto)

O část vkladů v kyperských bankách přijdou drobní střadatelé i velké firmy (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

U vkladů vyšších než sto tisíc eur, tedy 2,5 milionu korun, zabaví Kypr podle víkendové dohody zvláštní jednorázovou daní nejméně deset procent úspor.

Kolik peněž momentálně české firmy na Kypru mají, se oficiálně neví, rozhodně to ale není tolik jako v případě ruských oligarchů, kteří už sčítají své potenciální ztráty.

Většina českých podnikatelů se navíc stihla připravit, protože o jednorázovém zdanění účtů se mluvilo už dříve při plánování záchranného balíku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dotkne se jednorázové zdanění bankovních vkladů na Kypru i českých firem? Radiožurnál se ptal ředitele společnosti NSG Morison Lukáše Eisenworta

„Existují výjimky, kdy firmy ještě pořád nějakou hotovost na Kypru drží, nicméně většina stihla svoje peníze přemístit do zemí se stabilnějším bankovním systémem, ať už je to Švýcarsko, Rakousko nebo podobné státy, které jsou tím proslavené,“ potvrzuje ředitel poradenské společnosti NSG Morison Lukáš Eisenwort.

Samotné zvýšení sazby daně o dvě a půl procenta není podle něj nijak drastické. Za důležité z hlediska případného odlivu českých firem z Kypru považuje to, zda země zachová zbylé daňové výhody.

„Zejména jde o systém zdanění kapitálových příjmů a velmi dobrou síť smluv o zamezení dvojímu zdanění s ostatními státy, které z Kypru dělají daňový ráj. Samotná sazby není až tak důležitá při daňovém plánování,“ připomněl Eisenwort.

Zdanění vkladů na účtech žene Kypřany k bankomatům

Číst článek

Daleko horší dopad podle něj mohou mít plánovaná opatření na důvěryhodnost kyperského bankovního systému.

„Tímhle krokem bude na Kypru bankovnictví vymazáno, protože tam už svoje peníze nikdo nepošle, a může tak být ohrožen i druhý pilíř, což je správa společností, protože většinou chtějí lidé mít bankovní účet tam, kde mají firmu. Každopádně to bude otázka velkého přesvědčování ohledně důvěry ve zbylé části kyperské ekonomiky, které zůstanou těmi opatřeními nedotčeny,“ podotkl Lukáš Eisenwort.

Silvie Třeslínová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme