Stovky tisíc lidí se mohou díky rozhodčí doložce vyhnout exekuci. Nový zákon ji zakazuje

Stovky tisíc lidí by se mohly vyhnout exekucím kvůli tomu, že mají ve smlouvách takzvané rozhodčí doložky. Pokud je lidé ve smlouvách mají, můžou exekuce napadnout u soudu. Zákon o spotřebitelském úvěru, který platí od prosince, doložky zakazuje dokonce úplně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Server E15.cz, který si změny všiml, varuje, že smlouvy podepsané před loňským prosincem zůstávají v platnosti. Pokud by je ale spotřebitelé napadli, soudci by přesto rozhodčí doložky zkoumali.

Zajímalo by je, jestli byl výběr rozhodce transparentní, jestli rozhodčí doložka nebyla součástí obchodních podmínek, nebo jestli podmínky ve smlouvě nejsou v rozporu s dobrými mravy. Pokud soudce najde chybu, může tedy zrušit taky exekuce vyhlášené podle starších smluv.

Nezákonné exekuce lidé podle odborníků většinou sami poznat nedokážou. Měli by se proto s žádostí o pomoc vždy obrátit na odborníky. Pokud soud exekuci zruší, není spotřebitel zbaven povinnosti zaplatit dluh. Nemusí ale hradit advokáty nebo náklady exekuci.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme