Strach o Suezský průplav žene cenu ropy nahoru

Politické nepokoje v Egyptě pořádně mávají světovými trhy. Cena ropy už dosáhla dvouletého maxima 100 dolarů za barel. Kvůli chaosu v zemi je teď ostře sledovaný i strategický Suezský průplav. Tím ročně proplouvají desetitisíce obchodních lodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Egyptě. Suez

Nepokoje v Egyptě. Suez | Zdroj: ČTK

Ve vodách Suezského průplavu se uskutečňuje 14 procent celosvětového lodního provozu. Zásadní význam má pro obchod i cestování mezi Evropou a Asií. Na sever proudí zejména ropa z arabských států a zboží z Číny na evropský trh, na jih pak průmyslové výrobky z Evropy a Severní Ameriky.

Kanál o délce 160 kilometrů, který spojuje Středozemní a Rudé moře už přes 140 let, patří Egyptu, pro který je Suez důležitým zdrojem příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Martiny Hanáčkové

Uzavření průplavu podle egyptských úřadů sice nehrozí, nepokoje zatím průplav neohrožují. Kdyby se ale ve větší míře přelily i k Suezu, znamenalo by to pro globální ekonomiku významné ztráty.

Lodě by musely Afriku obeplouvat spodem, čímž by se zvýšily náklady na dopravu. Kvůli této hrozbě už v několika posledních dnech prudce vzrostly akcie firem, které provozují tankery na trasách z Perského zálivu do Evropy.

Egypt si je ale výjimečnosti svého území pro světový obchod vědom. V případě ochromení dopravy by přišel o zisky z tranzitních poplatků za plavbu Suezem. Ty jsou mimochodem pro Egypt jedním z hlavních devizových zdrojů. Jen za rok 2009 vydělali Egypťané na poplatcích zhruba 5 miliard dolarů.

Martina Hanáčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme