Strach z rostoucí krize čínské ekonomiky vyvolává paniku na akciových trzích

Čína zrušila ochranná opatření, která zavedla od Nového roku. Tamním burzám tak ode dneška hrozí neomezené pády. Za 10 hodin obchodování v letošním roce ztratily hlavní burzy v Číně přes 500 miliard dolarů. Se stále zhoršujícími se ekonomickými podmínkami v zemi stoupá panika na akciových trzích. Strach z rostoucí krize druhé největší ekonomiky se už projevil i na americké burze, která včera ztratila přes dvě procenta a zažívá nejhorší start do Nového roku ve své historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané s napětím sledují vývoj na burze

Číňané s napětím sledují vývoj na burze | Zdroj: Reuters

Čínské akciové burzy se úderem dneška vrací k roky starému opatření, tedy pokud se akciové trhy propadnou o deset procent, zastaví se pro celý den obchodování.

Od Nového roku zavedla tamní centrální banka záchranné opatření, které mělo uklidnit investory. Pokud se burzy propadly o pět procent, bylo obchodování pozastaveno na 15 minut, pokud se propad prohloubil o další dvě procenta, obchodování bylo pozastaveno na celý den. Toto záchranné opatření využila Čína v tomto týdnu dvakrát.

Příčin současné krize na akciových trzích je několik, tím hlavním je zpomalování čínského ekonomického růstu. Dřívější růsty o 11 procent jsou už minulostí, pro letošní rok se druhé největší ekonomice světa předvídá růst o 6 procent a 7 desetin.

„Jediná obava je, jestli je Čína schopná řízeně zpomalit ekonomiku. Jestli toto není neřízený pokles, který se zastaví pod 4 procenty. Pokud je Čína schopná zastavit řízený pokles někde u 6,5 nebo 6,6 procenta meziročního růstu, budou investoři spokojení. Protože je žádoucí, aby Čína ozdravila svojí ekonomiku a nerostla jak divá,“ vysvětluje Tomáš Menšík, analytik společnosti Cyrrus.

Podle posledních makrodat je ale vidět, že se to Čínské centrální bance příliš nedaří a investoři tak svou nervozitu přenáší na akciové trhy.

Právě kvůli krizi v Číně zažívá Wall Street nejhorší start do Nového roku. Jestli se špatná nálada investorů bude šířit i do Evropy, podle analytiků ukáže až čas. Čeští investoři ale můžou prý být zatím klidní. Žádná z hlavních obchodovaných firem, které jsou registrované na Pražské burze, není závislá na Číně.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme