Strach ze SARS přijde Česko na miliardu

Česko může kvůli smrtelné nemoci SARS přijít tento rok o více než miliardu korun. Počet turistů z Asie, kde byl výskyt nemoci největší, se podle odhadů sníží o čtvrtinu. Především Japonci se bojí létat na dovolenou, aby se nenakazili v letadlech nebo hotelích. Zájem o cestování snižuje i obava z přísných hygienických opatření, které nedávno většina zemí ve světě na letištích a v hotelích zavedla. Manažer jednoho pražského hotelu dokonce přiznal, že pro turisty z Asie mají pro jistotu nakoupené roušky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

laborantka

laborantka

Jak by se tato skutečnost mohla projevit v devizových příjmech Česka Radiožurnálu řekl Jaromír Beránek, analytik společnosti MAG Consulting. "V loňském roce byly devizové příjmy ze zahraničního cestovního ruchu na úrovni 96 miliard a v roce 2001 to bylo dokonce 118 miliard. A jestli zde hovoříme o jedné miliardě, tak je to výpadek z devizových příjmů zhruba jedno procento."

Jak dále řekl Radiožurnálu Beránek turisté z Asie neruší výjezdy jenom k nám. "Neruší je specificky do České republiky, ale do celé Evropy a středoevropského regionu."

Markéta Kaclová, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme