Strana soukromníků podá ústavní stížnost na kontrolní hlášení u DPH

Všichni plátci DPH budou muset od příštího roku kromě přiznání odevzdávat i kontrolní hlášení. Ministerstvo financí si od toho slibuje, že stát vybere na daních až o 10 miliard korun navíc. Novela zákona se ale nelíbí Straně soukromníků České republiky. Podá proto proti novele ústavní stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daně, daň, daňové přiznání,  formulář (ilustrační foto)

Finanční úřad, daně, daň, daňové přiznání, formulář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Strana soukromníků mimo jiné požaduje, aby Ústavní soud platnost novely pozastavil.

„Přinese jenom obrovskou byrokracii. Někde budou data, jak se obchoduje, v jaké míře, která velmi lehce mohou poškodit firmy, které je posílaly,“ říká předseda Soukromníků Petr Bajer.

„Se stížností souhlasíme, protože se domníváme, že neúmyslně došlo k rozhodnutí, které může negativně postihnout valnou část podnikatelů. Mimo jiné tím, že poplatník je povinen plnit přesně dikci zákona, a úředník bude rozhodovat o míře provinění a následné sankci bez možnosti odvolání,“ uvádí místopředseda představena Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky Jiří Víšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Všichni plátci DPH budou muset od příštího roku kromě přiznání odevzdávat i kontrolní hlášení. Mluvil o tom místopředseda představena Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Jiří Víšek

Ministerstvo financí tvrdí, že tímto systémem získá údaje, na které má právo už dnes.

Víškovi se ovšem nelíbí, že firmy budou muset odhalovat kontakty na všechny strany.

„Pokud jsou data přenášena elektronicky a někam ukládána, mohou být zneužita hackery, případně v konkurenčním boji,“ dodává Víšek.

Simona Bartošová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme