Strategická investice DHL posílí českou ekonomiku

Až 16 miliard korun chce v Česku během příštích pěti let investovat společnost DHL. V Praze buduje nové centrum, které v nejbližší době zaměstná na čtyři stovky vysoce kvalifikovaných počítačových odborníků. Do dvou let se pak jejich počet zvýší na tisícovku. 16miliardová investice je podle mluvčí společnosti Czechinvest Jany Víškové historicky největším projektem ve svém oboru v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

DHL

DHL | Foto: DHL

Projekt podle ní dokazuje, že se naše republika může stát evropským centrem strategických služeb. Těmi doposud byly například Velká Británie, Irsko nebo Holandsko.

"Ve světové ekonomice se nyní rozhoduje o tom, které státy budou vývozci sofistikovaných služeb. A získání právě této obrovské investice DHL je tím nejlepším důkazem, že Česká republika má ze států přistupujících k Evropské unnii největší šanci," zdůraznila Víšková.

Jak dnes oznámil celosvětový ředitel informačních technologií DHL Stephen McGuckin, DHL v Praze vybuduje jedno ze tří hlavních světových počítačových středisek firmy. Jedním z hlavních důvodů k investování v České republice podle něj byla vysoce technicky vzdělaná populace v zemi.

"Vláda nám velmi vycházela vstříc a je nutné ocenit profesionální přístup agentury Czechinvest. Ano, mohli jsme se rozhodnout pro jinou zemi, kde je pracovní síla ještě levnější, ale nakonec to nebylo jen rozhodování o ceně práce, tak jsme si vybrali Českou republiku," řekl v Praze Stephen McGuckin.

DHL do Prahy postupně přesune aktivity z datových středisek z Velké Británie a Švýcarska. Centrum, které firma už staví v Praze-Chodově v blízkosti dálnice D1, má spolu s podobným zařízením v USA a Malajsii vytvořit jednotnou infrastrukturu informačních systémů firmy.

Původně americkou firmu před nedávnem koupila německá Deutche Post. Po letošní fúzi s firmami Danzas a Euro Expres vznikla největší přepravní firma na světě. V České republice nyní zaměstnává asi 1700 lidí.

Milan Kopp, Marika Táborská, Naďa Bělovská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme