Antimonopolní úřad prověřuje největší dodavatele stravenek, kvůli možné kartelové dohodě

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení ohledně možné kartelové dohody mezi třemi největšími dodavateli stravenek. Týká se firem Chèque Déjeuner, Sodexo a Edenred. Informaci potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda, více k tomu neřekl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 21:25 27. 6. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stravenky, jídelní poukázky, poukazy (ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Zahájení řízení v této věci mohu potvrdit, nicméně žádné další informace k probíhajícím šetřením možných zakázaných dohod neposkytujeme," potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Stravenky mění za peníze. Část dávek pro lidi v hmotné nouzi končí u překupníků

Číst článek

Společnost Sodexo Benefity je přesvědčena o tom, že zákon respektovala a jednala také v souladu se svým etickým kodexem.

„Sdělení ÚOHS o zahájení správního řízení ohledně dodržování předpisů o hospodářské soutěži jsme obdrželi. Jakmile budeme vyzváni, jsme připraveni poskytnout úřadu veškerou součinnost. Jsme přesvědčeni, že jsme vždy respektovali zákon a jednali v souladu s naším etickým kodexem,“ uvedla Tereza Knířová za firmu Sodexo Benefity. Další dva dotčení dodavatelé stravenek zatím neodpověděli.

Jednou z firem, které se šetření týká je společnost Edenred. „Mohu potvrdit, že společnost Edenred přijala oznámení o zahájení správního řízení od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Společnost je přesvědčena, že jedná v souladu s právními předpisy České republiky a zároveň samozřejmě Edenred Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je připraven v jeho šetření poskytnou veškerou součinnost,“ řekl Radiožurnálu mediální zástupce společnosti Marek Pražák.

Obědy v Česku zdražují, pod sto korun se už lidé nenají v žádném kraji

Číst článek

Stravenky jsou podle průzkumů nejoblíbenějším firemním benefitem. V poslední době roste na trhu se stravenkami konkurence. Na jaře spustily stravenkovou platební kartu obchodní řetězce Lidl a Kaufland. Loni na trh vstoupila také investiční skupina Arca Capital s Gusto Kartou.

V České republice nakupuje potraviny na stravenky zhruba 1,3 milionu obyvatel, což je více než 12 procent. Největší benefit pro zaměstnavatele je skutečnost, že stravenky patří mezi daňově uznatelné náklady, a to do výše 55 procent hodnoty stravenky. Tuto částku si tedy lze odečíst ze základu daně. Zbývajících 45 procent hodnoty stravenky si většinou doplácí zaměstnanec. Nejčastěji dostávají zaměstnanci stravenky ve formě papírových poukázek, v poslední době se čím dál více prosazují i jako čipové karty.

Kateřina Součková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme