Stravování či opraváři nebudou levnější

Stravování, kadeřníci ani opraváři nebudou spadat do snížené sazby DPH. Rozhodla o tom dnes sněmovna. Návrh počítal i s tím, že opravy a modernizace staveb pro bydlení budou natrvalo ve snížené sazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posezení na zahrádce před restaurací

Posezení na zahrádce před restaurací | Foto: Jan Rosenauer

Dosud platná výjimka, která to umožňovala, má skončit k poslednímu dni příštího roku.

Kritici normy poukazovali hlavně na to, že zákon připraví státní rozpočet o několik miliard korun, ale už se neřeší, kde tyto peníze naopak získat.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska měla norma hlavně zachránit pracovní místa.

Myšlenka finančního polštáře

"Služby s vysokou přidanou hodnotou lidské práce - kadeřnictví, restaurace - mohou zaměstnat spoustu lidí a ta nižší sazba DPH byla myšlena k vytvoření finančního polštáře, který může udržet či dokonce vytvářet místa v těchto službách. Ale sociální demokracie, lidovci a komunisté byli proti tomu. Jim je příjemnější vytvářet armádu nezaměstnaných, kterým navrhují nové dávky. Naší filozofií je spíše udržet ta pracovní místa," prohlásil Kalousek.

Právě Kalousek přitom ještě za českého předsednictví jako ministr financí dokázal snížení DPH na některé služby prosadit. O snížení DPH jednala Unie několik let. Nalezení kompromisu bylo tehdy pokládáno za velký úspěch českého předsednictví.

"Musím říci, že českému předsednictví se po mimořádném úsilí podařilo ukončit tuto více než tři roky dlouhou debatu. A podařilo se dosáhnout kompromisu," uvedl při té příležitosti slovenský velvyslanec při Unii Maroš Šefčovic.

Veronika Malá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme