Střední podnikatelé se o sebe chtějí starat sami

Středně velké podniky jsou rozhodnuty zlepšit své postavení v České republice. Nehodlají ale už spoléhat na sliby politiků o zkvalitnění podnikatelského prostředí. Podle prezidenta české hospodářské komory Zdeňka Somra se musí především odstranit zbytečná byrokracie při zakládání nových firem, zlepšit nefungující podmínky pro vymáhání pohledávek a zmírnit daňové zatížení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Podle podnikatelů totiž u nás panuje zbytečná byrokracie při zakládání nových firem, nefungují podmínky pro vymáhání pohledávek a právnické osoby platí podle prezidenta české hospodářské komory Zdeňka Somra zbytečně vysoké daně. "My jsem se pokusili v těch návrzích být velmi konkrétní, aby nám nemohli politikové uhýbat s tím, že to vlastně dělají. Co se týče například daně z příjmů, tak jsme navrhovali, aby v horizontu několika let bylo dosaženo úrovně průměru tří nejméně zdaňujících zemí v Evropě například."

Na činnost samotných firem by měly začít opět dohlížet organizace podobné cechům. "Jednotlivé profese ve svých profesních společenstvech byly schopny mít kontrolní mechanisnmus na špatně provozující, špatně podnikající firmy tak, aby i ten zákazník měl kde zajistit to, že ta taková firma bude nějakým způsobem postižena, že ta informace, že pracuje nekvalitně, bude někde k dispozici a další zákazníci se nenapálí."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme