Středočeský kraj za první den rozdělil polovinu dotací na ekologické kotle

Stovky lidí čekaly od rána u sídla Středočeského kraje na pražském Smíchově. Kraj dnes totiž jako třetí region v republice začal rozdávat příspěvky na nové ekologické kotle. Za první den zájemci stihli vyčerpat polovinu částky určenou na dotace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotelna

Kotelna | Foto: Vít Pešek

Příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací bude zhruba 50 procent. Na výměnu jednoho kotle je maximální výše dotace 40 tisíc korun.

Peníze jsou určeny domácnostem ve Středočeském kraji, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní plně automatické kotle na uhlí, biomasu případně za plynový.

Zájem o příspěvek je mezi lidmi veliký. První žadatelé se k sídlu kraje dostavili už včera večer. V pondělí ráno tvořilo frontu už 200 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

S žadateli před krajským úřadem natáčel redaktor ČRo Jan Berger.

Středočeský hejtman slíbil, že celkem 40 milionů korun rozdělí mezi tisícovkou zájemců. Příjem žádostí začal už v 9 hodin. Během jediné hodiny úřad přijal 85 žádostí.

„Když kotel stojí třeba 50 tisíc a dalších 25 tisíc za instalaci kotle, takže 75 tisíc děleno dvěma, tak je to jasné. Pro normálního pracujícího člověka je to dost přínos,“ říká jedna ze žadatelek.

Středočeský kraj se zájmem lidí počítal, a proto pro čekající připravil zázemí, jak vysvětluje hejtman Josef Řihák (ČSSD): „My jsme tady vyčlenili úředníky. Dali jsme lavice před krajský úřad, nějaký čaj už v noci, záchody tady jsou přenosné. Počítali jsme s tím, že bude fronta, tak jsme se aspoň takto snažili lidem vyjít vstříc.“

Lidé si podle jeho slov systém udělování dotací pochvalují. Peníze dostane první tisícovka žadatelů. „Jiný systém zatím nikdo nevymyslel a my se řídíme tím, co nám říká ministerstvo životního prostředí, protože přidává 50 procent. Dvacet milionů jsme dali my jako kraj a dvacet milionů dává stát,“ dodává hejtman.

Ti, kteří si přivstali, se k okénku dostali po několikahodinovém čekání. Samotné přijetí obálky se žádostí bylo ale otázkou necelé minuty. Podklady po jejich odevzdání začínají zpracovávat úředníci. Pokud v některé žádosti objeví chybu, nevyhodí ji, ale do pěti dnů vyzvou žadatele o doplnění údajů.

Daniela Pavlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme