Středoevropské měny navzdory řecké krizi posilují

Řecká krize i nadále dusí euro, středoevropské měny naopak posilují. Předlužené Řecko včera varovalo, že pokud se podmínky, za jakých si na trzích nyní půjčuje, nezlepší, bude muset požádat o pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

A tu nebylo jisté, zda by ji Evropa - i přes signály z počátku týdne - poskytla. Začalo se tak spekulovat o pomoci ze strany Mezinárodního měnového fondu, což společnou evropskou měnu oslabilo.

V noci na dnešek se pak její kurz stabilizoval na hranici 1,36 dolaru za euro. Další oslabení v případě problémů v Řecku se ale podle všeho nedá vyloučit, což by podle některých expertů mohlo ovlivnit také měnovou politiku ve střední a východní Evropě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj středoevropských měn s ohledem na řeckou krizi. Téma pro analytika Komerční banky Jana Vejmělka.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka změny vývoje situace kolem Řecka nepřidávají klidu v rámci peněžních trhů.

„Aktuálně kvůli řeckým problémům přetrvává nejistota na finančních trzích. Pokud bude i nadále přetrvávat, můžeme očekávat zvýšenou volatilitu i v příštím období,“ řekl Rádiu Česko Vejmělek.

Otázkou zůstává, do jaké míry neklid způsobený Řeckem bude i nadále ovlivňovat měny ve střední a východní Evropě, z nichž si většina v posledních několika dnech připsala slušné zisky.

„Fakt je ten, že dopad nejistoty kolem Řecka je cítit i na středoevropských akciových trzích. Z pohledu makroekonomických nerovnováh na tom ale právě středoevropské země nejsou ve srovnání s Řeckem hůře. V mnoha ohledech spíše naopak. Lze si představit také model, kdy regionální akciové trhy budou z řecké krize profitovat,“ řekl analytik Komerční banky.

Mnozí experti tvrdí, že je možné vzhledem k situaci a výhledu české ekonomiky v dalších měsících očekávat další posilování koruny. S tím souhlasí i Vejmělek.

„Počítáme s obecným oživením a posílením koruny. V důsledku s pravděpodobnou politickou nejistotou je zde ale také výhled na dočasné oslabení měny. Rovněž destabilizace veřejných financí a její prohlubování nebude pro střednědobý vývoj koruny nikterak příznivý,“ předpovídá Vejmělek.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme