Student Agency začne provozovat vlaky na Slovensku

Česká společnost Student Agency vstupuje do slovenského dopravního byznysu. Prostřednictvím dceřiné společnosti Regio Jet bude od příštího roku provozovat vlaky mezi Bratislavou a Komárnem. Šéf Student Agency Radim Jančura představí své plány na tiskové konferenci v Bratislavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žluté vlaky RegioJet - Student Agency

Žluté vlaky RegioJet - Student Agency | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Regio Jet bude vůbec první soukromou firmou, která bude na Slovensku provozovat železniční trať. Padesátikilometrový úsek by její vlaky měly zvládnout výrazně rychleji než dnešní spoje.

Zvýšit by se měla i frekvence vlaků. Na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno by měly pendlovat každou hodinu, ve špičce dokonce každých 30 minut. V současnosti jezdí na této trati osm párů vlaků denně. Na příjezdových cestách do Bratislavy ze směru od Komárna se pravidelně ráno tvoří dlouhé kolony a železnice by mohla dopravě ulevit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Student agency na Slovensku

První moderní soupravy českého dopravce by na trať měly vyjet v březnu 2012. Smlouva byla podepsána na devět let. Česká firma se do tendru přihlásila jako jediná. Hlavním argumentem pro slovenskou vládu byla ekonomika celého projektu. Nabídka české firmy předpokládá dotaci 5,7 eur na jeden "vlakokilometr". Toto číslo je o 16 procent nižší, než kolik platí slovenský stát národnímu dopravci.

Nebude to jediná expanze na Slovensko. Regio Jet bude také provozovat rychlíky z Česka do Žiliny, později až do Košic. Slovenská vláda chce postupně soukromým firmám svěřit 10 procent celkové železniční přepravy v zemi.

Vojtěch Berger, Lucie Maňourová, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme