Studie o továrně Hyundai jsou prý nekvalitní

Studie o továrně Hyundai jsou nekvalitní a odporují si, tvrdí Ekologický právní servis a Trast pro ekonomiku a společnost. Stát by podle nich kvůli tomu mohl mít problémy při obhajobě investičních pobídek pro automobilku před Evropskou komisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Tong-čin a Milan Urban

Kim Tong-čin a Milan Urban | Zdroj: ČTK

Dvě studie o přínosu nové továrny jihokorejské automobilky v Nošovicích pro českou ekonomiku si u odborníků nechala vypracovat vládní agentura CzechInvest. Právníci obou společností v nich ale našli rozpory.

Například zatímco jedna studie hovoří o zvýšení příjmů státního rozpočtu až o šest miliard korun, druhá upozorňuje na to, že výnosy DPH budou minimální či nulové, protože prodej automobilů Hyundai vytěsní z českého trhu vozidla jiných značek.

Studie se podle EPS a TES rozcházejí také například v oblasti příjmů ze zdravotního a sociálního pojištění, odhadu daně z příjmů fyzických osob a daně ze zisku právnických osob. Jedna studie vychází z předpokladu, že továrna Hyundai a její dodavatelé zaměstnají 15.000 Čechů a vůbec nepočítá se zaměstnanci z Polska a Slovenska, o kterých hovoří druhá studie či některé personální agentury.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban podepsal minulý týden ve čtvrtek s viceprezidentem společnosti Kim Tong-činem investiční smlouvu o stavbě továrny Nošovicích. Hyundai zpočátku počítá v Nošovicích s investicí 743 milionů eur (asi 21 miliard korun) a celkově až se sumou přes jednu miliardu eur. Podmínky, za jakých bude Hyundai investovat v Česku, ještě musí schválit Evropská komise.

Závod v Nošovicích by měl vyrábět 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů a 600.000 převodovek, výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická továrna vytvoří nejméně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 v Nošovicích zaměstná přes 3500 lidí. Dalších přibližně 10.000 míst by mělo vzniknout u subdodavatelů a v terciální sféře.

Vedení Moravskoslezského kraje kvůli vyšetřování šéfa Hyundai z úplatkářské aféry stále neví, kdy bude slavnostní výkop stavby nošovické továrny. Podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského chce společnost Hyundai zahájit stavbu nošovické továrny co nejdříve, pravděpodobně již letos na podzim.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme