Studie odborníků naznačí, jak fotovoltaika zdraží elektřinu

Omezit boom solárních elektráren má novela zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, kterou projedná vláda. Dotace státu jsou podle ministerstva průmyslu a obchodu neefektivní a nežádoucí. Ekonomické dopady výstavby fotovoltaických a větrných elektráren dnes představí také odborníci z Vysoké školy ekonomické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku

Slavnostní zahájení provozu největší české solární elektrárny Vepřek na Mělnicku | Foto: Jana Huzilová

Solární elektrárny, které se zprovozní do konce roku, budou mít právo přednostního připojení a garantovanou výkupní cenu na dalších dvacet let. To způsobilo velký zájem investorů o výstavbu elektráren.

Pravidla, která by měla platit od nového roku, už tak výhodná nebudou. Podle společnosti ČEZ zvedne podpora obnovitelných zdrojů cenu elektřiny pro spotřebitele na příští rok zhruba o patnáct procent.

Naproti tomu ekologická sdružení tvrdí, že je takový odhad přehnaný a navýšení ceny by mělo být maximálně o pět procent. Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu Blahoslava Němečka se ale přesná čísla zatím nedají určit.

„Jakákoli čísla teď padají, tak je to tlak na to, aby byla určitá vůle k legislativním změnám, které je potřeba udělat pro to, aby dopad zejména na průmysl a hospodářství byl co nejmenší. Na druhé straně zástupci sdružení provozovatelů fotovoltaických elektráren to devalvují, troufnul bych si říci, že čísla jsou podhodnocená. Realita bude někde mezi,“ dodal Němeček.

Jitka Hanžlová, Jan Herget, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme