Studie: Společnou výrobou energie a tepla by se ušetřilo

Pokud by Česká republika víc využívala společnou výrobu energie a tepla, ušetřila by. Plyne to ze studie poradenské společnosti KPMG.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Topení - regulace teploty

Topení - regulace teploty | Foto: Ladislav Bába

Podle studie by také větší rozvoj kogenerace, jak se společná výroba nazývá, přispěla ke snadnějšímu splnění cílů klimatického balíčku Evropské unie.

Ta chce do konce dekády o 20 procent snížit emise skleníkových plynů, o stejný podíl zvýšit podíl obnovitelných zdrojů i energetickou spotřebu. To vše do roku 2020.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhodách kombinované výroby elektřiny a tepla mluvil ve Světě o deváté Vlado Murár ze Sdružení Cogen Czech

„Při každé výrobě elektřiny vzniká i teplo, ale jenom pokud to teplo smysluplně využijeme, například k vytápění nebo přípravě teplé vody, můžeme mluvit o kogeneraci. Zařízení, která se potom využívají pro kombinovanou výrobu, se nazývají kogenerační jednotky,“ přiblížil ve Světě o deváté Vlado Murár ze Sdružení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla Cogen Czech.

Kogenerace je levnější než získávání energie z obnovitelných zdrojů a podle Murára je i ekologická.

„Na rozdíl od podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů jde u kogenerace o podporu vysoké účinnosti. A podle směrnice EU pak může být podporována pouze taková společná výroba elektřiny a tepla, která je minimálně o 10 procent účinnější než oddělená výroba elektřiny. Účinnost kogeneračních jednotek se pohybuje kolem 80 až 90 procent; pro srovnání samotná elektřina se vyrábí s účinností 33 až 40 procent.“

„A vzhledem k tomu, že vysokoúčinné kogenerační jednotky používají nejčastěji jako palivo zemní plyn, jedná se o čistou výrobu s nízkými emisemi CO2,“ poznamenal Murár ve Světě o deváté.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme