Sucho a teplo v Česku zasáhlo zemědělce. Odhadují milionové ztráty

Výjimečně teplé a suché počasí posledních týdnů nekončí a kromě vyššího rizika požárů zasáhlo i tuzemské zemědělce v době sklizní řady plodin. U některých z nich pěstitelé odhadují stamilionové ztráty. Nedostatek srážek se navíc odrazí i na stavu zemědělské půdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku

Zemědělci na Vysočině začali sázet brambory - mezi prvními Agro Měřín na Žďársku | Foto: Hana Mikulincová

Zatím se zdá, že se nejhorší vliv sucha projeví u tří komodit. „Bude to pravděpodobně cukrovka, brambory a kukuřice. Obecně pícniny jako takové,“ říká předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Podle něj ale není ještě jasné, jestli přijde výrazný propad produkce například pro ovocnáře. „Jsme v situaci, kdy spíš některé plodiny budou nadprůměrné, pokud to porovnáme s pětiletým průměrem, až asi na dvě nebo na tři komodity. Tam spíš to teplé počasí působilo pozitivně,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Největší dopad by mohlo mít dlouhodobé sucho a teplo v Česku na sklizeň brambor, cukrové řepy a kukuřice

Martin Pýcha také předpokládá, že by se počasí mohlo odrazit i na trhu a na cenách. Například cena brambor by se mohla oproti loňskému roku zvýšit.

„Je pravda, že se mohou dovézt ze zahraničí. Ale vzhledem k tomu, že se úroda očekává nižší i v zahraničí, tak lze předpokládat, že dojde ke zvýšení výkupních cen brambor. Na druhou stranu, finální cena, kterou spotřebitel zaplatí na pultech obchodů, není z velké části tvořená cenou zemědělců, ale utváří ji marže obchodních řetězců,“ vysvětluje.

Ztráty u některých komodit avizují i zelináři. Zatím ale není podle Pýchy možné říct, jak velké budou. „To, co vidíme zatím nejvíc, je obilí a řepka. Tam jsme někde na 50procentní sklizni u obilí a 80 až 90 procent u řepky. Ostatní komodity jsou v procesu, kdy ještě nevíme, jak dopad bude vypadat.“

Sušší léto by mohlo mít následky i pro další pěstitelskou sezónu. Pokud by sucho pokračovalo až do podzimu, kdy se zakládá nová úroda a zasévají se ozimé plodiny, vznikl by problém a podle Pýchy lze předpokládat, že by se projevil v další úrodě.

Bezpečnost při žních

S nynějším počasím zesílila i bezpečnostní rizika v lesích a na polích. I pro zemědělce existují bezpečnostní opatření pro práci při sklizni a rostlinnou výrobu jako takovou.

„Sklizeň je o to rizikovější, protože bývá sucho, i to obilí je suché, takže je tam velká náchylnost k zažehnutí. Pravda je, že samozřejmě zemědělci, ale nejenom zemědělci ale i výrobci techniky, tuto věc vnímají v okamžiku, kdy vyrábějí techniku,“ dodává předseda Zemědělského svazu Pýcha.

Každý zemědělský podnik má směrnice, které se opírají o obecnou prevenci rizik, která je dána legislativou k bezpečnosti práce.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme