Sudové víno se bude v Česku prodávat dál. Dostane ale nejspíš kontrolní pásku
Ministerstvo zemědělství ustoupilo od plánovaného zákazu prodeje zahraničního sudového vína. Původně tak chtělo omezit daňové úniky a pančování alkoholického nápoje. Místo toho by měly mít všechny sudy kontrolní pásku s informacemi o původu vína.
„Budeme mít informaci, kdo to víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde konkrétně se víno na území ČR prodává, včetně informací, co to je za víno," popisuje ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.
Novela by podle něj měla chránit české a moravské vinaře před levnými nelegálními dovozy.
Nové opatření ministerstva přivítal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray: „Mohlo by to přispět k tomu, že by se na trhu s vínem zavedl pořádek.“
Sudové víno zůstane ve vinotékách. Ministerstvo zemědělství od zákazu ustoupilo. O prodeji vín mluvil prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray
Návrh také počítá s tím, že by se víno mělo skladovat a prodávat v prostředí, kde bude maximálně 15 stupňů Celsia. Výjimkou budou jen jednorázové akce jako třeba trhy.
Obchodníci ale tvrdí, že je to nesmysl. Na takové opatření prý nemají peníze. Podle Nyitraye jsou ale podobná pravidla potřebná.
„Obchodníci by si měli uvědomit, že již dnes platí technické normy, ve kterých je uvedeno, za jakých podmínek se má víno prodávat. Vzhledem k tomu, že se objevilo velké množství zkažených vín, tak si myslím, že nějaká pravidla pro to, v jakých podmínkách se má víno prodávat, by měla platit,“ vysvětluje prezident Svazu vinařů.
Ministerstvo chce také v připravované novele vinařského zákona zavést definici falšování vína, za které bude pokuta až 50 milionů korun.
Norma by podle odhadů resortu zemědělství mohla začít platit v první polovině příštího roku.
Stát přijde podle analýz kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Při kontrolách Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se loni zjistila pochybení ve třetině případů.