Ztráty provozovatelů rekreačních zařízení na Šumavě se dále prohlubují. Lidé opět ruší dovolené

Pandemie vylidnila Šumavu. Penziony, hotely a další ubytovací zařízení v jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí Česka zejí prázdnotou. Statisícové ztráty způsobené koronavirem se teď ještě zvýší. Většina návštěvníků podzimní rezervace zrušila.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava

Národní park Šumava | Foto: Filip Jandourek

„Prakticky všechny rezervace na podzimní prázdniny máme již zrušené,“ říká provozovatel penzionu a restaurace Černý vlk v Kvildě Lukáš Parkman. „Mnoho našich zákazníků přesouvalo svůj pobyt už podruhé kvůli opatřením vlády.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté z šumavské Kvildy

Podobné problémy má i majitel apartmánu Verunka v Kvildě Vít Volf. „V současné době nám hodně lidí ruší všechny pobyty a chtějí peníze. Spíš střádají peníze na jiné věci než na rekreaci a ubytování,“ říká Volf.

Provozovatelé přišli kvůli koronaviru o peníze už na jaře, jarní deficit ale vyrovnala výjimečná letní sezona.

„Myslím si, že vzhledem k tomu, že našinci nechtěli cestovat do zahraničí a využívali především služeb v našem regionu, tak se nám podařilo jarní ztráty z uzavírky provozů vykompenzovat,“ doplňuje Lukáš Parkman.

Začít podnikat jde i v době pandemie. Na Šumavě se to povedlo mladé dvojici, jejich stánek v létě prosperoval

Číst článek

Existenční problémy

Provozovatelé Vít Volf i Lukáš Parkman se snaží udržet stálé zaměstnance, i přesto, že jsou restaurace, penzion i apartmány zavřené.

„Je velice složité tady sehnat kvalitní pracovní sílu a vymýšlíme i údržbářské práce, které bychom jinak dělali třeba v zimních měsících,“ vysvětluje Volf.

V případě, že penziony a restaurace zůstanou uzavřené na Šumavě i přes zimní sezonu, budou mít jejich provozovatelé zřejmě existenční problémy. 

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme