Summit EU - Rusko bude především o obchodu a investicích

Především ekonomice a podpoře obchodu se v ruském Rostově bude věnovat dvoudenní summit Evropská unie – Rusko. Vrcholná schůzka by se měla dotknout také možnosti zrušení víz pro občany Ruska cestující do Evropy. Podle mnohých expertů hospodářské problémy, kterými si obě strany prošly a nebo které stále zažívají napomohou překonat vzájemnou nedůvěru a rivalitu vyplývající z boje o sféru vlivu. A to by se mohlo projevit právě v oblasti ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Obchod, investice a usnadnění vízové politiky – to by měla být podle představitelů obou stran hlavní agenda dvoudenní schůzky v jihoruském Rostově.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických souvislostech summitu Evropské unie s Ruskem mluvili na Rádiu Česko analytik Asociace pro mezinárodní otázky Martin Laryš a ředitel Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států František Masopust.

Jak Rusko, tak Evropská unie se potýkají s důsledky ekonomické krize. Očekává se proto, že Moskva i Brusel nechají stranou sporné otázky a témata, která je rozdělují, například dodržování lidských práv.

Podle analytiků se Evropská unie bude snažit získat od Ruska záruky, že Moskva nepodnikne žádné kroky, které by podryly důvěru v euro.

Ruská Centrální banka ve čtvrtek oznámila, že prozatím nevidí žádný důvod k prodeji státních rezerv držených v evropské měně.

„Částečně i následkem hospodářské krize se vztahy Evropské unie a Ruska zlepšují, nicméně nedůvěru k Rusku nepřekoná EU ze dne na den. Rusko je stále do značné míry nečitelný partner. Nevíme, co se vlastně v rámci ruských mocenských elit děje. Nakolik vážně například myslí modernizaci ruské ekonomiky,“ říká analytik Asociace pro mezinárodní otázky Martin Laryš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu EU – Rusko mluvil ve Světě o jedné Rádia Česko Libor Kukal, vedoucím ruské redakce Českého rozhlasu 7- Rádia Praha.

Český pragmatický přístup

V České republice to i přes vítězství ČSSD vypadá tak, že vládu sestaví pravice. Přístup pravice k Rusku je v porovnání s levicí mnohem chladnější. Podle výkonného ředitele Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států Františka Masopusta ale žádné ochlazení vztahů nehrozí:

„Myslím, že zvítězí realita. Rusko je pro nás významný ekonomický partner a my budeme pokračovat v hospodářských stycích a doufám, že ještě aktivněji na tento trh vstupovat.“

Moskva a Brusel se na minulém summitu, v listopadu, dohodli o takzvaném Partnerství pro modernizaci. V rámci projektu má unie poskytovat Rusku technologie, školení a investice a Rusko na oplátku zavede reformy tak, aby byla jeho ekonomika otevřenější.

„Obávám se, že tato dohoda nic konkrétního nepřinesla, šlo jen o slova. Byla to reakce na ruský program, kdy prezident Medvěděv vystoupil s ambiciózním programem modernizace země,“ konstatuje Libor Kukal, vedoucí ruské redakce Českého rozhlasu 7- Rádia Praha.

Lenka Kabrhelová, Ondřej Černý, Helena Berková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme