Summit EU agentury nepřesvědčil, hrozí snížením ratingu

Návrhy na řešení dluhových krizí, na kterých se před několika dny dohodla většina státníků Evropské unie, nejdou podle ratingové agentura Moody´s dost daleko. Společnost chce proto v příštím čtvrtletí přezkoumat rating jednotlivých členů eurozóny. Už před několika dny přitom varovala agentura Standard & Poor's, že by mohla snížit hodnocení 15 hlavním zemím eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. Ilustrační foto

Eurozóna. Ilustrační foto | Foto: European Commission Audiovisual service

Přísnější dohled na rozpočty členských zemí nebo jasnější systém sankcí za porušení pravidel mnozí experti považují za krok správným směrem. Chybí jim ale okamžitá, nutná opatření, aby se obnovila důvěra finančníků.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka reagovaly trhy na summit zpočátku spíše pozitivně. Po víkendu ale narůstá skepse, k čemuž přispěla i agentura Moody´s.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk v poledních Ozvěnách dne

„Summit přinesl pokrok na straně dlouhodobých opatření, která by měla posílit fiskální disciplínu unie. Zůstávají ale problémy krátkodobého rázu, tím hlavním je financování jednotlivých zemí na dluhopisových trzích,“ řekl Vlk.

Krok Moody´s je podle něj důležitým signálem, že opatření, se kterými přišli evropští lídři, neřeší krizi kompletně. Finančníci prý očekávali hlavně zapojení Evropské centrální banky přímo do nákupu dluhopisů.

„To, v co doufaly finanční trhy před summitem a jednáním ECB bylo to, že právě summit otevře cestu k tomu, aby se ECB mohla více zapojit do nákupu dluhopisů a tím pádem snížit výnosy na dluhopisových trzích. To se nestalo a to byl hlavní negativní signál,“ míní Vlk.

Půjčka MMF může zhoršit pozici Česka

Jestli by i Česká republika měla téměř 90 miliardami posílit prostředky Mezinárodního měnového fondu, jak předpokládají opatření z bruselského summitu, není Vlk přesvědčen, považuje to za politickou záležitost.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivně: Reakce prezidenta Klause na závěry summitu EU

„Je otázkou, jestli by půjčka MMF nezhoršila pozici České republiky v očích ratingových agentur,“ obává se analytik Tomáš Vlk.

Proti půjčce se dnes postavil i prezident Václav Klaus. V exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas 1 – Radiožurnál řekl, že by to v naší situaci bylo nezodpovědné.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme