Summit EU chystá razantní řešení dluhové krize

Vrcholná schůzka evropské sedmadvacítky chystá razantní řešení dluhové krize v eurozóně. Právě teď jednají premiéři a prezidenti v sídle Rady Unie v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek na summitu EU v obležení novinářů

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek na summitu EU v obležení novinářů | Zdroj: Reuters

Je to jako nekonečná pohádka tisíce a jedné noci. Evropská unie se stále zatím neúspěšně snaží zastavit dluhovou krizi v eurozóně. Jde hlavně o to, aby se situace Řecka, které od bankrotu zachraňují jen masivní půjčky zemí eurozóny, nerozšířila do zbytku zemí platících eurem.

Proto se dnes v Bruselu scházejí jak lídři sedmadvacítky, tak po nich v podvečer ještě znovu premiéři 17 zemí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešním summitu EU mluvil ve Víkendovém Radiožurnálu zpravodaj ČRo Pavel Novák

Neoficiálně se mluví o několika řešeních, které by mohly pomoci uzdravit eurozónu. V každém případě asi nebudou všechny dohodnuté dnes. Na příští středu se svolává další summit Unie i eurozóny a asi až tam padnou konečná rozhodnutí.

Už teď je ale skoro jasné, že nebude stačit, aby se soukromí investoři vzdali části svých pohledávek. Nebude stačit jen pětina, jak se předpokládalo, možná budou muset odepsat až polovinu nebo i 60 procent dluhů.

Jde tu také o to, že se Unie bude snažit prohloubit hospodářskou integraci uvnitř eurozóny i celé Unie. K tomu bude možná potřeba měnit unijní smlouvy.

Pokud by došlo ke změnám unijních smluv, tedy té, která je všechny spojila dohromady – Lisabonské, Česko je pro podnikání všech možných opatření pro ustanovení klidu v eurozóně.

Summit připadl na neděli

Schůzka se koná dost netradičně v neděli. Není to úplně obvyklé, tento summit měl být navíc už minulé pondělí a úterý, ale předseda Evropské rady Herman van Rompuy se rozhodl schůzku odložit, aby se dopracovaly některé návrhy k řešení situace v eurozóně.

Pravděpodobně šlo o francouzsko-německý plán, který připravili Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy, jehož podrobnosti ale nechtěli sdělit a slíbili ho předložit do konce měsíce.

Možná s ním teď seznamují ostatní premiéry, možná si jej nechají až na večerní summit s lídry eurozóny a nebude do něj chtít zasvěcovat země mimo ni.

Pavel Novák, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme