Summit EU zacílí na energetickou bezpečnost

Evropa je silná, ale i zranitelná. Třeba, když se ocitne bez plynu od svých východních sousedů. Evropská unie má takovou zkušenost z ledna 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

V Bruselu se proto schází summit sedmadvacítky na téma energetická bezpečnost Unie. Poučila se, že musí mít propojenou plynovou soustavu i elektrické sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech summitu mluvil v Ranním Radiožurnálu přímo z Bruselu zpravodaj ČRo Pavel Novák

V návrhu závěrů summitu se přímo uvádí, že žádný stát EU nesmí zůstat izolovaným ostrovem mimo evropskou plynovou a elektrickou síť po roce 2015 a jeho energetická bezpečnost nesmí být napadena kvůli nedostatku takových propojení.

Summit má také jednat o alternativních dodavatelích zemního plynu a ropy a cestách jejich dopravy do Evropy nebo o takzvaném severojižním propojení zemí Visegrádské skupiny.

Účastníci se také mají shodnout na výzvě členským zemím, aby od ledna příštího roku informovaly Evropskou komisi o uzavřených, nebo dojednávaných smlouvách o dodávkách energetických surovin se třetími zeměmi.

Proslýchá se ale, že se tento summitu nebude zdaleka věnovat jen energetice. Prý na něm chce německá kancléřka Merkelová vystoupit se skoro revolučním návrhem na sjednocení důchodového věku v Unii ale i na sjednocení daní právnických osob.

Jednání summitu bude pro vás na místě sledovat náš zpravodaj.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme