Summit Evropské unie plně zaměstná řešení finanční krize

Evropští lídři dnes dopoledne začínají s klíčovými jednáními o vyřešení dluhové krize v eurozóně. V Bruselu se scházejí premiéři nebo prezidenti členských zemí Evropské unie. Večer se pak znovu setkají jen šéfové států platících eurem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) a předseda Evropské komise José Manuel Barroso na summitu EU

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) a předseda Evropské komise José Manuel Barroso na summitu EU | Zdroj: Reuters

V Bruselu se dnes bude rozhodovat o bytí a nebytí eura. Tak vážně aspoň o situaci mluví vrcholní politici. Řecko, banky a posílení záchranného fondu eurozóny - to jsou témata, které na politiky čekají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního Intreview na Radiožurnálu byl Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády

Evropa slibuje, že tentokrát přijde s plánem, který dluhovou krizi zastaví. Jde o to, jak zajistit ochranu velkých zemí jako je Itálie a Španělsko.

Kroků, které eurozóna ke své záchraně potřebuje udělat, je několik. Špičky států platících eurem se musí dohodnout na podobě navýšení evropského záchranného fondu, na Slovensku nazývaného euroval, posílení kapitálu evropských bank a podobě bankrotu Řecka.

U Řecka se čeká škrtnutí velké části jeho dluhů. Zdá se, že takzvaný řízený bankrot Řecka už je nevyhnutelný a banky a další investoři přijdou o 50 až 60 procent svých půjček Řecku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Bruselu vše sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Houska.

Investoři prý budou se smazáním řeckého dluhu souhlasit jen tehdy, pokud eurozóna předloží jasný plán na zotavení řecké ekonomiky. Kvůli zabránění paniky na trzích je přitom v zájmu eurozóny provést řecký bankrot po dohodě s věřiteli.

„Ono nemusí jít přímo o řízení bankrot. Zdá se ale, že něco takového je skutečně nevyhnutelné,“ říká státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Vojtěch Belling.

Dohoda ale stále nepanuje ohledně záchranného fondu. Francouzi chtějí, aby si fond mohl půjčovat neomezené množství peněz od Evropské centrální banky, což ale tvrdě odmítají Němci, kteří se bojí inflace eura. Jiná varianta počítá s tím, že by euroval ručil jen za část dluhopisů oslabených zemí, čímž by se zvýšil jeho dosah.

Pokračování ve středu

Belling doufá, že se do středy, kdy se lídři eurozóny sejdou znovu, podaří najít nějakou dohodu: „To je onen ‚pákový efekt‘. Při stávající výši eurovalu využít možnosti páky a fakticky zvyšovat jeho kapacitu.“

Že by měla být dohoda na stole nejpozději ve středu potvrzuje i česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová:

Summit Evropské unie. Vpředu Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: Reuters

„Byla bych velice ráda, kdyby maximum zásadních rozhodnutí bylo hotovo už v neděli večer. Pak bude summit přerušen a některé zásadní kroky musí být ještě potvrzeny ve středu na summitu eurozóny.“

K jasné akci vyzval i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. „Pro Evropu je to otázka důvěryhodnosti“, uvedl Barroso.

K rychlému ukončení vleklé finanční krize vyzývají Evropu také ostatní mocnosti od Spojených států po Čínu. Podle nich totiž můžou problémy eurozóny uvrhnout celý svět do nové finanční a hospodářské krize.

Pavel Cyprich, Ondřej Houska, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme