Summit G20 jedná o posílení zdrojů MMF i stabilitě eurozóny

Summit zemí skupiny G20, tedy největších ekonomik světa se dnes odpoutá od problémů eurozóny a Řecka. Lídři světových hospodářských mocností a rychle se rozvíjejících ekonomik mají na stole například návrh na posílení zdrojů Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit G20 v Cannes

Summit G20 v Cannes | Zdroj: Reuters

Summit G20 se musel prokousat řeckou šlamastykou, kterou v Evropě navařil premiér Jorgos Papandreu. Na značnou část jednacího času se proto pozornost světa upnula od globálních řešení problémů ekonomiky, k jediné krachující zemičce a eurozóně, která si s ní nedovedla poradit.

VÍCE K TÉMATU: Summit G20 v Cannes ovlivnila nejistota kolem pomoci Řecku

Summit by se ale nakonec měl alespoň shodnout na posílení zdrojů Mezinárodního měnového fondu. Ten je bude potřebovat, protože se očekávají potíže dalších zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu G20 mluvil v Ozvěnách dne zpravodaj ČRo Pavel Novák a Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace ve Vídni

Například Itálii by mohla pomoci právě nová úvěrová linka, aniž by se musela vysilovat už tak dost vyčerpaná eurozóna. Do rezervy zvané ‚zvláštní práva čerpání‘ by mohly přispět vzmáhající se ekonomiky jako Indie nebo Brazílie.

Pro pomoc problémovým státům Evropy by se mohlo dát dohromady asi 200 miliard dolarů.

Stabilita eurozóny

Mimoevropské země zdůrazňují, že je třeba obnovit stabilitu na finančních trzích, kterou eurozóna narušuje.

Na summitu se také mluví o zavedení celosvětové daně z bankovních operací, jejíž výnos by se použil na zmírnění dopadů krize.

Tiskové středisko summitu v Cannes | Foto: Pavel Novák

Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace ve Vídni v Ozvěnách dne připomněl, že trhy jsou v celém týdnu jako na houpačce. Podle jeho názoru je otázkou, zda bude politická vůle poskytnout Řecku další peníze ze záchranného balíku.

V negativním případě by došlo k tvrdému bankrotu země. „Což znamená řetězec komplikovaných reakcí. Z pohledu obyčejných lidí by to znamenalo, že státní zaměstnanci, učitelé, penzisté by neměli jistotu, zda dostanou své peníze. Ztrácela by se jejich schopnost splácet dluhy a nákaza by se šířila dál do Evropy i globálně.“

Jak Kudrna řekl, problémy se šíří do Itálie i dalších zemí eurozóny. „Finanční trhy jsou globalizované, což znamená, že i americké banky a jiné instituce jsou exponované vůči euru i dluhopisům různých evropských států.“ Případné recesi by se tak nemohly vyhnout ani USA.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme