Summit G8 se zaměří i na spolupráci při potírání daňových rájů

Těsnější spolupráci v boji proti daňovým únikům a takzvaným daňovým rájům chtějí dohodnout účastníci summitu sedmi nejvyspělejších velkých zemí a Ruska. Jejich schůzka začíná dnes v severoirském Lough Erne. Příkladem chce jít hostitelská země summitu, Velká Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron na summitu G8 v Londýně

Britský premiér David Cameron na summitu G8 v Londýně | Zdroj: Reuters

Premiér David Cameron slibuje povinný centrální registr, z něhož by se dalo snadno vyčíst, kdo ve skutečnosti stojí za neprůhlednými obchodními korporacemi.

Jeho vláda už prý taky nehodlá tolerovat pokusy velkých společností obcházet placení korporátní daně v Británii.

Cameron chce přesvědčit světové lídry, aby během summitu G8 podepsali balíček základních principů týkajících se daňové politiky.

„Chtěli bychom zavést automatickou výměnu informací mezi daňovými úřady jednotlivých zemí. Chceme taky bojovat s fenoménem vyhýbání se placení daní. K tomu se ale musí změnit mezinárodní pravidla tak, aby odrážela dnešní globalizovanou ekonomiku," prozradil zahraničním médiím včetně Českého rozhlasu Cameron.

Ten si v předvečer summitu pozval na kobereček lídry britských zámořských území, která často daňové hříšníky pomáhají krýt.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme