Superby, octavie i fabie. Dieselgate se týká více než milionu škodovek

Manipulace s emisemi u naftových motorů se týkají celkem 1,2 milionu vozů Škoda Auto. Automobilka dieselové agregáty o objemu 1,6 a 2,0 litru montovala do fabií, roomsterů, rapidů, octavií i superbů v letech 2009 až 2013. Podle údajů Svazu dovozců automobilů se v těchto letech v Česku prodalo přes 150 tisíc dieselových vozů Škoda a VW.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Superb druhé generace

Škoda Superb druhé generace | Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Germany, Autor Michel de Vries

„Mohu potvrdit, že v rámci značky Škoda jde celosvětově přibližně o 1,2 milionu již dříve vyrobených vozů,“ napsal Českému rozhlasu mluvčí Škodovky Jozef Baláž.

Největší tuzemská automobilka minulý týden uvedla, že nyní již v Evropě nepoužívá koncernové motory TDI, u kterých se přišlo na obcházení měření emisí. Ministerstvo dopravy je údajně připraveno svolat ke kontrole majitele aut, které jsou podvodným softwarem vybaveny.

„Pro jejich majitele je důležité vědět, že dotčená vozidla jsou absolutně bezpečná a schopná každodenního provozu. Majitele dotčených vozů svoláme do autorizovaných servisů, kde proběhnou příslušná technická nápravná opatření, na kterých aktuálně pracujeme. Náklady na případná nezbytná technická opatření převezme koncern Volkswagen,“ dodal Baláž.

Winterkorna kvůli skandálu s emisemi vyšetřuje prokuratura. Podvod přiznalo i Audi

Číst článek

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen, který minulý týden přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut.

Mladoboleslavské automobilky se dotkly i změny, kterými Volkswagen reaguje na skandál kolem emisí. Dosavadní šéf Škodovky Winfried Vahland od listopadu povede aktivity koncernu Volkswagen v USA, Kanadě a Mexiku. V čele mladoboleslavského podniku jej nahradí Bernhard Maier, který dosud působil ve funkci šéfa odbytu značky Porsche.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme