Sněmovna schválila daňový balíček. Potvrdila zrušení superhrubé mzdy

Sněmovna v úterý schválila daňový balíček, který přináší zrušení superhrubé mzdy a dvě daně z příjmů fyzických osob – 15 a 23 procent. Vyšší sazba se bude vztahovat na příjmy asi nad 140 tisíc korun měsíčně. Sněmovna také schválila zavedení stravenkového paušálu, který má být alternativou k dosavadním stravenkám. Základní daňová sleva na poplatníka má vzrůst z 24 840 Kč ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:33 22. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Sněmovna v úterý po poledni schválila návrh upravený Senátem. Pro přijetí hlasovalo 70 poslanců, proti jich bylo 22 ze 104 přítomných. Pro hlasovali poslanci ANO, ODS a SPD, dva z pěti lidovců, komunistka Miloslava Vostrá jako jediná z klubu KSČM a čtveřice nezařazených poslanců z Trikolóry a Jednotných.

Podívejte se, jak ohledně daňového balíčku hlasovali jednotliví poslanci

Číst článek

Nyní ho dostane na stůl prezident Miloš Zeman, který v neděli avizoval, že jej nepodepíše, ale ani nebude vetovat. Balíček tak začne platit.

Výpadek daňových příjmů obcí a krajů, vyvolaný zrušením superhrubé mzdy a dalšími změnami, vynahradí samosprávám na základě senátního návrhu vyšší podíl na sdílených daních.

Podíl obcí se zvýší z 23,58 procenta na 25,84 procenta a podíl krajů z 8,92 procenta na 9,78 procenta. Samosprávám se tak má dorovnat větší část propadu příjmů z daní, který nastane v důsledku zrušení superhrubé mzdy a dalších daňových změn.

Podle původních informací půjde až o 80 procent výpadku. Poslankyně STAN Věra Kovářová ale v úterý uvedla, že obcím vyrovná 67 procent a krajům 71 procent výpadku.

Výpadek přes 87 miliard

Senátní verze balíčku bude znamenat pro státní rozpočet výpadek příjmů 87,5 miliardy korun. Schválený státní rozpočet s tím nepočítá.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátní verzi balíčku v úterý před poslanci podpořila. Ve sněmovní verzi by balíček znamenal dopady pro státní rozpočet asi 90 miliard korun a pro veřejné rozpočty celkem asi 130 miliard korun.

VIDEO: Prezident Zeman nepodepíše daňový balíček, ale ani ho nevetuje. Nechá se očkovat proti covid-19

Číst článek

Debata trvala přes čtyři hodiny a stočila se k rozepřím o nastavení daňové politiky i k úloze státu. Balíček kritizovala vládní ČSSD, která poukazovala hlavně na to, že stát přijde o významnou část peněz z daní.

Ministerstvo financí již dříve označilo balíček za daňovou revoluci. „Přináší významné snížení daňového zatížení cca 4,3 milionu zaměstnancům díky zrušení tzv. superhrubé mzdy a zavedení sazby 15 procent ze mzdy hrubé,“ uvedlo ministerstvo. Vyšší sazba se bude vztahovat na část měsíčních příjmů nad částku, která pro příští rok činí podle ministerstva 141 764 korun.

Návrh vznesl ve sněmovně jako poslanec premiér Andrej Babiš (ANO). Spolu s ním zákonodárci schválili také jím navržené rozvolnění pravidel rozpočtové odpovědnosti.

Zaměstnancům i zaměstnavatelům přináší balíček takzvaný stravenkový paušál, tedy část výplaty, která nebude podléhat odvodům a daním a bude sloužit jako alternativa k existujícím stravenkám.

Přehled daňových změn, které Sněmovna potvrdila

  • zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu fyzických osob 15 a 23 procent. Zvýšená sazba se bude týkat části ročních příjmů přesahujících 48násobek měsíční průměrné mzdy, pro příští rok nad měsíční mzdu 141 764 Kč.
  • navýšení daňové slevy na poplatníka z nynějších 24 840 Kč na 27 840 Kč v roce 2021 a na 30 840 Kč v roce 2022
  • v rozpočtovém určení daní se zvýší podíl obcí na výnosu ze sdílených daní z 23,58 procenta na 25,84 procenta a podíl krajů z 8,92 procenta na 9,78 procenta
  • zavedení stravenkového paušálu jako alternativy ke stravenkám
  • postupné navýšení sazeb spotřební daně z tabákových výrobků, o deset procent v roce 2021, v letech 2022 a 2023 vždy o pět procent
  • zrušení hranice 60 300 Kč pro uplatnění daňového bonusu pro děti.
  • zrychlení odpisů. Majetek, který byl pořízen od 1. ledna 2020 do 31. prosince 2021 a je zařazený v první odpisové skupině, si bude poplatník moci odepsat bez přerušení za 12 měsíců místo standardních tří let. Majetek zařazený ve druhé odpisové skupině pak bude možné odepsat bez přerušení za 24 měsíců místo standardních pěti let. Prvních 12 měsíců přitom bude moci poplatník uplatnit odpisy až do výše 60 procent vstupní ceny.
  • trvalé zvýšení hranice pro povinné odpisování majetku ze 40 000 Kč na 80 000 Kč. Veškerý majetek do této částky si tak bude moci podnikatel jednorázově odepsat do svých daňových výdajů.
  • snížení spotřební daně z nafty o jednu korunu za litr
  • zavedení více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu. V současné době je každý distributor lihu povinen složit kauci pět milionů korun. Nově budou existovat tři pásma, a to 500 000 Kč, jeden milion Kč a pět milionů Kč.
  • uznatelnost výdajů k boji s novým koronavirem. OSVČ i firmy si mohou snížit daňový základ u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné nepeněžité plnění určené pro boj s pandemií koronaviru, a to v období od 1. března 2020 do konce letošního roku.
  • rovné podmínky u zdanění příjmů z dluhopisů. Zrušeno osvobození úrokových příjmů cizinců z dluhopisů vydávaných v zahraničí poplatníkem se sídlem v ČR. Zároveň se rozšíří osvobození od srážkové daně u všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů.
  • zjednodušení využívání elektromobilů pro služební cesty. Pokud se pracovní cesta uskuteční ve vozidle poháněném elektřinou, bude možné prokázat výdaje na tuto cestu s pomocí tzv. referenční ceny elektřiny.
  • osvobození od místních poplatků například rodičů, kteří zůstanou v nemocnici s nemocným dítětem
  • možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme