Supermarkety zůstanou ve čtvrtek zavřené. Během státního svátku nakoupíte na benzinkách

Podle zákona o omezení prodeje ve státní svátek musí mít větší obchody ve čtvrtek zavřeno. Výjimku mají jen čerpací stanice, lékárny, obchody v nemocnicích, na nádražích a letištích a také ty s prodejní plochou pod 200 metrů čtverečních.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve čtvrtek si ve větších obchodech nenakoupíte. Podle zákona musí mít kvůli svátku zavřeno.

Ve čtvrtek si ve větších obchodech nenakoupíte. Podle zákona musí mít kvůli svátku zavřeno. | Foto: Nicolas Barbier Garr | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Zákaz platí od loňského října. Mezi jeho velké zastánce patřily odbory, ale má i své kritiky.

„Zákon o omezení prodejní doby v maloobchodě je nesmysl od samého začátku. Ve skutečnosti nepomáhá nikomu,“ říká Radiožurnálu Marta Nováková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Na dodržování zákona dohlížejí kontroloři České obchodní inspekce. Na kolik pochybení už narazili. „Za poslední svátky bylo provedeno 1364 kontrol a bylo zjištěno 18 porušení zákona, zatím pravomocně padlo osm pokut,“ vysvětluje Radiožurnálu mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Poslední sváteční den, na který se zákaz prodeje ve větších obchodech vztahoval, byl 8. květen. Znovu se obchody povinně zavřou už za měsíc, v sobotu 28. října na Den vzniku samostatného československého státu.

Obchody nad 200 metrů čtverečních musí podle legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.

Na Štědrý den pak mohou mít otevřeno do 12.00. Zákaz prodeje se pak nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Lucie Kocurová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme