Svatomartinské víno je prý letos dobré a je ho hodně. Suchu navzdory

Už za týden se na trhu objeví svatomartinská vína. Letos jich bude rekordní množství – podle odhadů Vinařského fondu dodají vinaři zhruba 2,3 milionu lahví mladých vín z letošní sklizně. Ročník je prý také zvlášť kvalitní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno | Foto: Tereza Kadrnožková

Letos bude nejvíce nejen lahví, ale také vzorků a zastoupených vinařů. Degustační komise přiznala známku Svatomartinské téměř 370 vzorkům.

Nejvíce bude jako obvykle bílých vín a mezi nimi odrůdy Müller Thurgau a Muškát moravský, z růžových vín se objeví nejvíce Svatovavřineckého a z červených Modrý Portugal.

Výběrem prošlo 83 procent přihlášených vzorků. Úspěšnost naznačuje, že letošní ročník svatomartinských bude kvalitní. Někteří vinaři dokonce mluví o ročníku století, přestože to kvůli suchu vypadalo dlouho jinak. Také výnos je nadprůměrný, na Moravě je to v průměru 6 tun hroznů z hektaru.

„Kolem 15. srpna jsme měli obavu, že by případná hmotnost hroznů mohla být nižší, ale 20. srpna přišlo 120 milimetrů srážek a v té době už jsme věděli, že úroda dopadne dobře,“ říká Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Svatomartinské víno | Foto: Český rozhlas

Jestli bude kvalitnější svatomartinské i dražší, zatím podle vinařů nelze říci. Na nich samotných prý až tolik nezáleží.

„Přestože výkupní cena hroznů je malinko vyšší díky vyšším cukrům, budeme se snažit udržet cenu. Co s tím udělá trh, jakým způsobem se promítne na finální ceně, nejsme vždy schopni ovlivnit,“ upozorňuje David Štastný z Vinných sklepů Valtice.

Pro spotřebitele je svatý Martin svátkem vína, ke kterému patří i svatomartinská husa a další gastronomické lahůdky. Různé košty, ochutnávky a slavnosti vinaři připravují na 11. listopadu na mnoha místech Česka.

Pro samotné vinaře je to hlavně marketingová akce, kterou pod jednotným logem už deset let organizuje Vinařský fond České republiky. A jak říkají, je to první tržba za víno z nového ročníku.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme