Šéfem Svazu obchodu a cestovního ruchu bude Prouza. Střídá současnou ministryni Novákovou

Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu se od října stane bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). V tiskové zprávě to uvedl svaz. Střídá Martu Novákovou, která na tuto funkci rezignovala poté, co byla koncem června jmenována ministryní průmyslu a obchodu za ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu se od října stane bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (45).

Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu se od října stane bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (45). | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Jako nový prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu chci prosazovat, aby stát vytvářel co nejlepší podmínky pro rozvoj těchto sektorů, abychom společně hledali cesty k modernizaci české ekonomiky a uměli těžit z toho, že jsme součástí velkého evropského trhu,“ uvedl pětačtyřicetiletý Prouza.

Své firmy prodám a dotace nečerpám, říká nová ministryně průmyslu Marta Nováková

Číst článek

Ekonom Prouza působil v letech 2004 až 2006 jako náměstek ministra financí. V letech 2014 až 2017 byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a zároveň v letech 2016 až 2017 koordinátorem digitální agendy ČR.

Do svého jmenování státním tajemníkem působil ve Světové bance, do října 2012 v Praze jako expert pro finanční služby, později jako seniorní expert ve Washingtonu. Prouza je také zakladatelem serveru Peníze.cz.

Jsme ve slevové spirále, lidé neznají skutečnou cenu potravin, tvrdí Koberna z Potravinářské komory

Číst článek

„Vnímám jej jako silnou osobnost s ekonomickým vzděláním, se znalostí podnikatelského prostředí, ale také se zkušenostmi z působení ve státní správě. Oceňuji jeho proevropské hodnoty a snahu o podporu liberalizovaného fungování trhu,“ uvedla jeho předchůdkyně Nováková.

Svaz obchodu zastupuje přes 6000 podnikatelů, kteří vytvářejí až půl milionu pracovních míst. Prezidenta či prezidentku volí na čtyřleté funkční období představenstvo.

Svaz byl založen v roce 1990 a představuje druhý největší zaměstnavatelský svaz v zemi. Je nezávislým a dobrovolným sdružením asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo a velkoobchodě a gastronomických a ubytovacích službách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme