Svaz obchodu se bouří proti prodejům pod cenou

Na českém trhu se množí případy prodeje za nižší ceny, než byly pořizovací náklady. Svaz obchodu a cestovního ruchu to považuje za nekalou soutěž a jednání proti dobrým mravům, a požaduje právní úpravu tohoto jevu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Prodávat levněji, než jsem koupil - touto metodou lze například proniknout na trh, zničit konkurenci a teprve pak se vrátit k obvyklým cenám. Vykazováním ztráty dochází také k daňovým únikům. "To je zcela jasný únik daně z přidané hodnoty, protože de facto ti prodejci, kteří toto praktikují, praktikují systém tzv. záporné marže a tím krátí daň. A stát, který potřebuje vybírat daně, by se tím zabývat měl," říká Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Svaz se obrátil na antimonopolní úřad a ministerstva financí a průmyslu a obchodu, aby přijaly právní normy, které by takový způsob podnikání zakázaly. Podle prezidentky svazu Heleny Pískovské by nová právní úprava měla sledovat průměrné ceny prodejce v průběhu celého roku. "Umožní obchodníkovi udělat určité příležitostné zlevnění, to znamená prodej pod pořizovací cenou, který se dělá při výprodejích nebo u zboží s končící záruční lhůtou, ale ten obchodník v průběhu roku musí dodržet při součtu všech těch jeho prodejů, že nešel pod pořizovací cenu a má tam rozumnou marži."

Lucie Weissová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme