Připravte odškodnění pro zavřené prodejny, vyzývá vládu Svaz obchodu. Žádá otevření a veřejnou omluvu

Svaz obchodu a cestovního ruchu vyzval vládu, aby do týdne předložila návrh na náhradu škod za uzavření prodejen. Způsob zavírání obchodů, které kabinet zvolil, je protiústavní, a za několik dní by se proto měly všechny prodejny otevřít. Obchody podle svazu jsou a vždy byly bezpečným místem, a navíc provozovatelé do zajištění bezpečnostních a hygienických pravidel investovali už přes sedm miliard korun, uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 12:48 22. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Situace však nebyla nijak dramatická

Vláda podle Prouzy nikdy neobhájila, že by uzavření prodejen s dětskou obuví nebo zimním oblečením pomohlo v boji proti koronaviru | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ústavní soud vyhověl návrhu skupiny senátorů a zrušil část omezení pro maloobchod a služby zavedených v boji proti koronaviru. Nebyla dostatečně odůvodněna. Soudu například vadil výběr prodejen, které zůstaly otevřeny a které musely být zavřené.

Ústavní soud zrušil část restrikcí maloobchodu a služeb. Vadil mu výběr prodejen, které musely zavřít

Číst článek

Prouza ocenil, že Senát sehrává svou kontrolní úlohu. „V tuto chvíli vyzývám představitele vlády, aby se majitelům a provozovatelům protiústavně uzavřených obchodů veřejně omluvili a do týdne schválili systém, kterým zajistí náhradu způsobené škody ve výši sto procent průměrných tržeb za celou dobu protiústavní uzavírky,“ uvedl. Doplnil, že v opačném případě bude kabinet čelit desítkám tisíc žalob.

Vláda podle Prouzy nikdy neobhájila, že by uzavření prodejen s dětskou obuví nebo zimním oblečením pomohlo v boji proti koronaviru. Všichni se nyní podle něj mohou připravit na otevření, protože vláda bude muset ukončit tento diskriminační přístup. Na rozhodnutí Ústavního soudu podle Prouzy nic nemění ani to, že vláda opakovaně vydává stejná opatření pod jinými usneseními.

Podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Pavla Březiny pak měly být obchody otevřené po celou dobu boje s pandemií. „Jednoznačně se prokázalo, že prodejny nejsou místem šíření nákazy při dodržování všech pravidel,“ řekl. Nyní by ale lidé mohli ve velkém do prodejen vyrazit, a to by podle Březiny bylo vzhledem k aktuálnímu stavu a šíření britské mutace absolutně nevhodné.

Nespravedlivé restrikce

„Již na podzim jsme hovořili o tom, že vláda ve svých výstupech zdůrazňovala, že chce být spravedlivá, ale jak potvrdilo i rozhodnutí Ústavního soudu, o spravedlnosti moc mluvit nelze,“ řekl jednatel obchodní sítě KiK Martin Šatný.

Textil i obuv pro dospělé si podle něj lidé snadno koupí v některých potravinových řetězcích, kde je frekvence zákazníků, tedy i riziko přenosu nákazy, mnohonásobně vyšší než ve specializovaných prodejnách. „Jak se již několikrát potvrdilo, zavření obchodů s textilem a obuví není řešením současné situace,“ dodal.

Vláda kvůli pandemii zakázala maloobchodní prodej. Výjimku mají obchody s potravinami, lékárny, drogerie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví. Otevřeno mohou mít mimo jiné hypermarkety a supermarkety nabízející zboží napříč kategoriemi. Na základě výtek kabinet ve všech otevřených prodejnách omezil sortiment na zboží základní potřeby.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme