Svaz průmyslu a dopravy představil vlastní návrh daňové reformy

Svaz průmyslu a dopravy přišel s vlastním návrhem radikální reformy daní. Navrhuje v něm mimo jiné výrazně snížit daně lidem i firmám, zrušit majetkové daně a zvýšit základní sazbu DPH na devět procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Daňová legislativa má být rozdělena na dva zákony - pro právnické osoby a fyzické osoby. Sazba daně z příjmu by přitom měla být devět nebo 19 procent. Pro její výpočet by byl rozhodující obrat. Příjmy lidí do milionu by se zdanily devíti procenty, nad milion korun 19 procenty, což by byla i sazba daně společností.

Reforma by podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla zjednodušila současný nepřehledný daňový systém a podpořila malé a střední podnikání. Vedla by prý také k omezení šedé ekonomiky. Svaz průmyslu a dopravy v těchto návrzích vychází z doporučení Evropské unie a ze snahy snížit cenu práce v Česku a tím i zvýšit naší konkurenceschopnost.

Jinak by měla vypadat také daň z přidané hodnoty, a to obě sazby. Snížená sazba DPH by měla vzrůst z pěti na devět procent, ale měly by se do ní vrátit všechny položky, u kterých to umožňuje Evropská unie. "Náš návrh je, aby firmy, především dodavatelé, nebyly staveny do naprosto iracionálního postavení, ale aby se vytvořilo normální prostředí, které povede k tomu, že se v ekonomice v té zemi dá žít," dodal Míl.

Zcela zrušit by se prý měly majetkové daně, tedy daň z nemovitostí, převodu nemovitostí, daň darovací a dědická. Poměr plateb sociálního a zdravotního pojištění by se měl obrátit tak, aby 35 procent platil zaměstnanec a 12,5 procenta zaměstnavatel, což by prý zvýšilo transparentnost systému. Podnikatelé by platili 100 procent minimálního zákonného sociálního a zdravotního pojištění.

Stát by měl také výrazně omezit byrokracii a státní správu. "Náklady na výběr daní v České republice jsou téměř dvojnásobné oproti ostatním evropským ekonomikám," poznamenal Míl. Stát by měl podle něj okamžitě zavést povinnost finančních úřadů jednoznačně vydat stanoviska k dotazům podnikatelů a zavést závazné lhůty pro správce daně.

Svaz se návrhem zapojil do široké diskuse o daňových změnách v ČR. Vládní ČSSD plánuje změny v dani z příjmu, jejich konkrétní podobu však zatím tají. Opoziční ODS navrhuje rovnou daň z příjmu a jednu sazbu DPH ve výši 15 procent. S rovnou daní souhlasí také většina ekonomů. Ti také poukazují na rekordně vysoké odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Dušan Valenta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme