Svaz průmyslu chce rychlé snížení deficitu pod 3 procenta

Podle Svazu průmyslu a dopravy by schodek veřejných financí měl už v roce 2012 klesnout pod tři procenta. Vedle nezvyšování firemních daní či zjednodušení propouštění a nabírání zaměstnanců to patří mezi 10 hlavních požadavků vůči nové vládě, které dnes svaz zveřejnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl

„My jsme přesvědčeni, že je potřeba velice rychle snížit deficit pod tři procenta HDP do roku 2012 včetně. Jinak je tady opravdu riziko zhoršení ratingu. Skutečnost je taková, že potom nebudou dostupné úvěry pro podniky, protože potom banky budou v podstatě půjčovat státu při vydávání jeho vlastních dluhopisů,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

V oblasti daní firmy požadují zachování současné výše daně z příjmu, postupné snížení stropu sociálního a zdravotního pojištění na trojnásobek průměrné mzdy a také zrušení srážkové daně z dividend.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky by měla také větší flexibilita pracovního práva. Podnikatelé chtějí od nové vlády například to, aby firmy vyplácely odcházejícím zaměstnancům odstupné podle toho, jak dlouho u nich pracovali. Mezi další priority patří účinná podpora exportu nebo dostupná energetika.

Pravděpodobnost prosazení těchto požadavků v případě sestavení vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vidí Jaroslav Míl jako docela vysokou.

„Když se podívám na jejich vyjádření při osobních schůzkách i na jejich mediální vyjádření, tak jsem přesvědčen, že v oblasti veřejných financí, jednodušších a motivačních daní i v oblasti vzdělávání, trhu práce a výzkumu, vývoje se dopředu posuneme.“

„Věřím, že se posuneme i v oblasti podpory exportu, otázkou pochopitelně bude, jaká bude vůle v té části, kterou my považujeme za velice důležitou, a to je udržitelná péče o životní prostředí,“ doplnil Míl.

Svaz průmyslu podle něj usiluje o realistickou politiku v oblasti životního prostředí a žádá audit dosud přijatých zákonů. „Mnohdy jdou proti sobě a v konečném důsledku nepřispívají ke zlepšení životního prostředí, ale spíš k jeho zhoršení,“ myslí si Míl.

Odborům se nelíbí navrhované úpravy zákoníku práce

Dokument chce Svaz průmyslu předat pěti parlamentním stranám, vedení České národní banky a odborům. Těm se nelíbí hlavně navrhované změny zákoníku práce v oblasti pracovní doby, flexibilních forem práce a najímání a propuštění zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne diskutovali o návrzích Svazu průmyslu jeho zástupkyně Jitka Hejduková a šéf odborů KOVO Josef Středula

„Mohu argumentovat i diskuzí s vedením firmy Škoda Auto, která v krizi měla poměrně velké problémy a žádnou novelu zákoníku práce nepožaduje a považuje současný zákoník za dostačující. V tomto případě Svaz průmyslu a dopravy pravděpodobně netuší, co jeho členové potřebují,“ uvedl Středula.

Návrhy svazu podle něj mohou vyvolat sociálního napětí ve společnosti. „V roce 2012 má být rozpočet v deficitu maximálně do třech procent HDP, což znamená, že se seškrtají veškeré věci, takže už tak nalomenou situaci zaměstnance zhorší další zdražování. Tyto návrhy ke klidu určitě nepřispívají,“ podotkl Středula.

Martin Hromádka, Tomáš Medek, Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme